KUCIAK-GYILKOSSÁG: Marčeket április 6-án bíróság elé állítják, szigorú intézkedések mellett!

2020. március 25. - 16:38 | Belföld

Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtte le Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát, április 6-án áll újra a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) elé. A tárgyalás eredeti időpontját az új koronavírus terjedése miatt törölték. A meghallgatásra a közegészségügyi hivatal rendelete alapján szigorú intézkedések mellett kerül sor – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, a ŠTS szóvivője.

KUCIAK-GYILKOSSÁG: Marčeket április 6-án bíróság elé állítják, szigorú intézkedések mellett!
Miroslav Marček (Fotó: TASR-archív)

A központi válságstáb és a közegészségügyi hivatal rendelkezései alapján szigorúbb feltételekkel lehet majd belépni a tárgyalóterembe. Csak a kiválasztott sajtótermékek munkatársait engedik be, és lehetővé teszik a hangközvetítést, amit a szenátus elnöke korábban megtiltott.

„Ebben a rendkívüli helyzetben a bíróság ellenőrzi a büntetőeljárás alapelveinek betartását" – közölte a bíróság.

Miroslav Marček vádlott ellen további bizonyítási eljárás nem folyik, kivéve a büntetéssel és a kártérítés megállapításával kapcsolatban. Ilyen bizonyíték a pszichológiai és pszichiátriai szakvélemény. Ez alapján ítélheti a bíróság a vádlottat életfogytiglani börtönbüntetésre.

Marček már az előzetes eljárás során beismerte, hogy ő lőtte le Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát. Azt vallotta, hogy Szabó Tamással közösen követte el a gyilkosságot, aki azonban továbbra is tagadja a bűncselekményt. Miroslav Marček azt vallotta továbbá, hogy Andruskó Zoltán rendelte meg a gyilkosságot. Őt 15 év börtönre ítélték az újságíró meggyilkolásában való bűnrészességért. Ezen felül Marček. bevallotta Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolását is.

Alena Zsuzsovát és Marian Kočnert vádolják azzal, hogy megrendelték Kuciak meggyilkolását. Kočner az ügyészség szerint bosszúból ölette meg Kuciakot gazdasági bűncselekményeiről szóló cikkei miatt.

(TASR)