Kuciak-gyilkosság: Még idén elkezdődik a tárgyalás, kiírták az időpontját!

2019. november 20. - 09:28 | Belföld

Még az idén elkezdődik a tárgyalás Ján Kuciak és kedvese, Martina Kušnírová tavaly februári meggyilkolása ügyében.

Kuciak-gyilkosság: Még idén elkezdődik a tárgyalás, kiírták az időpontját!
A nagymácsédi kettős gyilkosság helyszínén - Archív felvétel: Paraméter

A Specializált Büntetőbíróság december 19-ére hirdette meg a vádemelés előzetes nyilvános tárgyalásának időpontját. A tárgyalásra az Igazságügyi Akadémián kerül sor, amely a büntetőbíróság bazini (pezinok) épülete mellett található.

A Kuciak-Kušnírová kettős gyilkosság vádlottjai Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Marček Miroslav és Szabó Tamás. Kočnert a gyilkosság megrendelőjének tartják, aki 2017 végén, vagy 2018 elején Zsuzsovát bízta meg azzal, hogy találjon embereket a gyilkosság kivitelezésére.

Ő Andruskó Zoltánon keresztül jutott el Marčekhez és Szabóhoz, akik végrehajtották. A jelenlegi információk szerint Marček lehetett a lövész, Szabó a sofőr. Andruskó a kezdetektől együttműködik a rendőrséggel.

Kočner Kuciakot bosszúból ölette meg, amiért az újságíró megírta, hogy gazdasági bűncselekményeket követett el. A nyomozati irat több mint 25 ezer oldalas, több melléklettel egészítették ki. A vádirat 93 oldalas.

Kočner tavaly nyártól ül vizsgálati fogságban a markízás váltóhamisítási per kapcsán, Zsuzsovát, Marčeket és Szabót tavaly szeptemberben tartóztatták le Komáromban, illetve Gútán.

„Értesítést kaptunk az előzetes meghallgatás időpontjáról. Javasoltuk, hogy tartson ilyen nyilvános ülést a bíróság. El fogom mondani a nyomozással kapcsolatos kifogásaimat“ – közölte a TASR hírügynökséggel Marek Para, a vádlott Kočner ügyvédje.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze október 21-én emelt vádat ellenük, összesen hat bűncselekmény miatt, ezek közül kettő szándékos emberölés. Andruskó közben vádalkut kötött az ügyésszel, az ő ügyében még nem tűzték ki a meghallgatást.

Marček és Szabó ellen Kuciak-gyilkosság mellett Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolása miatt is vádat emeltek. Molnárt 2016-ban ölték meg. Marčeket, Szabót és Kočnert tiltott fegyverkezéssel is vádolják.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett a gyilkosságért. A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés. A kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer-SD) váltotta a miniszterelnöki poszton.

(Denník N/TASR)