A Kuciak-gyilkosság miatt tartottak házkutatást Kočnernél!

Két héttel azután, hogy a rendőrség vizsgálati fogságba helyezte a februári Kuciak-gyilkosság gyanúsítottait, a rendőrség egy más ügy miatt a szintén előzetes letartóztatásban lévő Marián Kočner ingatlanjaiban tartott házkutatásokat.

A Kuciak-gyilkosság miatt tartottak házkutatást Kočnernél!
Maga Marián Kočner - kitakart arccal - is jelen van az ingatlanjában zajló házkutatáson - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Rendőrségi felvételek)

Október 16-án, kedden reggel Marián Kočner cseklészi (Bernolákovo) ingatlanjában jelent meg nagy erőkkel a rendőrség. A házkutatást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei végezték, a helyszínt pedig a Lynx elitkommandó osztagai biztosították. A helyszínen szigorú őrizetben - vezetőszáron és bilincsben - jelen volt maga Marián Kočner is.

A rendőrség a Facebookon, szűkszavúan tájékoztatott az eseményekről:

"A mai nap folyamán egy erőszakos bűncselekmény kapcsán házkutatások mennek végbe egy konkrét személy ingatlanjaiban. Több információval jelenleg nem szolgálhatunk."

Több sajtóorgánum egybehangzó értesülése szerint egyértelmű, hogy a házkutatásokat a Kuciak-gyilkossággal összefüggésben tartotta a rendőrség. A Denník N szerint Kočnernek mint gyanúsítottnak joga volt részt venni a házkutatásokon, ezért van ő is jelen volt Cseklészen. A Markíza helyszíni tudósítója szerint a lipótvári (Leopoldov) börtönből érkező Kočner reggel kb. 10 percet tartózkodott a házában, utána egy rendőrségi terepjáróban ült - golyóálló mellényben, gépfegyveres kommandósok őrizetében.

Arról, hogy a februári Kuciak-gyilkosság megrendelője Marián Kočner lehetett, az egyik vizsgálati fogságban ülő gyanúsított, Andruskó Zoltán beszélt a nyomozóhatóságnak. A rendőrség Zsuzsová Alenát a gyilkosság közvetítésével, Szabó Tamást és Marček Miroslavot pedig a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja.

Kedden nemcsak Kočner cseklészi házánál jelentek meg a NAKA rendőrei, hanem a pozsonyi Bonaparte lakókomplexumban is. Ebben az épületben található az adócsalásokkal vádolt Ladislav Bašternák lakása, amelyben bérlőként Robert Fico miniszterelnök lakik. Az épületben Kočner egyik cége birtokol egy helyiségen - felesben Bašternák testvérével.

Házkutatás a pozsonyi Kolibán (Fotó: TASR)

A Bonaparte komplexumhoz hasonló Five Stars Residence lakótömbben is házkutatást tartottak a rendőrök, ott Kočner egyik cége egy lakást birtokol. Ahogy a Bonaparte építésének esetében, úgy a közelmúltban a Five Stars Residence lakáseladásai esetében is adócsalás gyanúja miatt vizsgálódott a rendőrség.

A NAKA munkatársai egy további helyen, Kočner Pozsonyi (Koliba) kertes házában is házkutatást tartottak kedden.

Arról egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás, hogy a rendőrség gyanúsítottként kezelné Kočnert a Kuciak-gyilkosság ügyében.

(para)