Kuciak-gyilkosság: Nem volt pénze a gyilkosoknak, Szabó egy bírságot se volt képes befizetni

2018. október 8. - 08:58 | Belföld

A Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával, abban való bűnrészességgel és annak megrendelésével meggyanúsított személyek egyike sem élt különösebben nagy lábon, legfeljebb megpróbálta elrejteni, hogy pénzügyi gondjai vannak - írja a SME a nyilvánosan hozzáférhető információkra, közösségi oldalakra és a szomszédok elmondásaira hivatkozva.

Kuciak-gyilkosság: Nem volt pénze a gyilkosoknak, Szabó egy bírságot se volt képes befizetni
Szabó Tamás, akit a gyilkosság végrehajtásával vádolnak (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikkek:
Szörnyű részletek rajzolódtak ki, a fő megbízó azonban még szabadlábon
A Kuciak-gyilkosság vizsgálata számokban
Zsuzsová és Szabó állítólag Dénesden meg akarta gyilkolni a főügyész helyettesét is!

70 ezer euróért gyilkolták meg az újságírót és párját nagymácsédi házukban, amely összeget Milan Lučanský országos rendőrparancsnok nevetségesnek minősítette. Ő maga is utalt a csoport rossz anyagi helyzetére. Ismert eleve, hogy a 70-ből 20 ezer adósságrendezés volt.

"Nyilvánosságra kerültek olyan információk, miszerint ezek a személyek szomáliai kalózok által veszélyeztetett hajókon voltak fegyveres biztonsági őrök. Ha valaki erre vetemedik, akkor tényleg anyagilag a végét járja, és máshogy nem tud pénzt szerezni" - fogalmazott.

A SME által összegyűjtött információk szerint a gyilkosság tényleges végrehajtója, Szabó Tamás esete követhető nyomon a leginkább. 2015 januárjában szolgálati nyugdíj nélkül, kilenc év után távozott a rendőrség kötelékéből saját kérésre. Még mielőtt otthagyta volna a testületet, 2014 augusztusában elvégezte egy lengyel biztonsági magániskola, a European Security Academy kiképzését.

Miután távozott a rendőrségtől, testőrként dolgozott egy gútai vállalkozó, Molnár Péter mellett. 2016 decemberében Molnárt viszont saját ágyában, egy fejlövéssel végezték ki.

Szabó időközben megfordult a teherhajókon, 2017 elején viszont megnyitotta az étrendkiegészítőket árusító üzletét Gútán, székhelyként szülei házát adta meg. Ez még nem a saját cége volt, hanem a Lucafit nevű hálózat egy egysége. Májusban viszont a kereskedelmi felügyelet büntetést rótt ki rá, amiért a proteinitalokon nem volt feltüntetve egységár, és látható helyen nem volt kihelyezve a reklamációs rend sem.

A büntetés ellen fellebbezett, tavaly decemberben azonban jogerőssé vált. 350 eurót tett ki, de Szabó nem tudta kifizetni egy összegben, 50 eurós részletfizetési lehetőséget kérvényezett. Kérvényében szerepelt, hogy egy nagyobb összeget fektetett be a vállalkozásába, ezért nem tud egyszerre fizetni.

Két hónappal később következett Kuciak és Kušnírová meggyilkolása.

A gyilkosságnál a rendőrség információi szerint Miroslav Marček volt a sofőrje, aki korábban a hadseregben is szolgált. Azt követően taxisként dolgozott, és személyeket szállított például a reptérre. A Hospodárske novinynek barátnője, Martina úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt pénze és szerény körülmények között élt.

Szabóval együtt dolgozott a teherhajókon, és az étrendkiegészítőket árusító boltjában is.

Alena Zsuzsová kiskorától egy családi házban élt Komárom határában. 1996 és 2013 között bútorokkal üzletelt, mégpedig olyan cégekben, melyeknek olasz személyek voltak a tulajdonosai.

Kapcsolódó cikk:
Ilyen körülmények között él Alena Zsuzsová az előzetesben
Halált osztott a minden lében kanál celeb keresztapa? Amit Kočnerről tudni érdemes
Búcsút vesznek a rendőrségtől a Kočner ügyeit vizsgáló nyomozók, egyikükről Kuciak is írt
Alena Zs. volt élettársa a hírhedt komáromi vállalkozó, Ampulka, lányuk keresztapja pedig Kočner

Mintegy 10 évvel ezelőtt Zsuzsová együtt élt az Ampulka néven ismert komáromi vállalkozóval, Marián Markovičcsal, akivel van egy ma 15 éves lányuk is. Ampulka egyébként a Facebookon közöltek szerint Szabót is ismeri, utóbbi több posztját kommentálta.

Miután Zsuzsová és Markovič útjai különváltak, lányukról Marian Kočner is gondoskodott, akivel Zsuzsová jó viszonyt ápol. Egy meg nem nevezett szomszédja szerint mindenkinek azzal dicsekedett, hogy ismeri Kočnert, drága verdákkal járt, gyakran járt kirándulni és arrogánsan viselkedett.

A nő édesanyja szerint Kočner azt szerette volna, hogy a kislány keresztapának hívja.

Zsuzsová is anyagi gondokkal küzd, vállalkozóként például a közelmúltban még 52 ezer eurós adótartozása volt, az viszont nem világos, hogy ez hogyan keletkezett. A Pénzügyi Hatóság adóslistája szerint a nő két részletben törlesztette az adósságát, a második részletet, több mint 20 ezer eurót az idei év elején, amikor a Kuciak-gyilkosság is történt.

Ugyanakkor más módja is van annak, hogy valaki eltűnjön az adóslistáról, mégpedig hogy a Pénzügyi Hatóság az adósság behajtását átadja a Slovenská konsolidačná nevű szervnek, amely a SME érdeklődésére megerősítette, hogy az adósság behajtása továbbra is folyamatban van.

A négy gyanúsított közül egyedül a komáromi vállalkozó, Andruskó Zoltán dolgozik együtt a rendőrséggel. Őt közvetítőnek tartják Zsuzsová és a gyilkosság végrehajtói között.

Kapcsolódó cikk:
A. Zoltánnak milliós tartozása van

Nem egész egy évvel ezelőtt menyasszonyával és annak gyerekeivel házat és egy nagy telket vásároltak Hetényen. A kataszteri nyilvántartás szerint a villa márciustól Andruskó kedvesének nevén van, és hitelt vett fel a megvásárlására.

Természetes személyként Andruskóval szemben 28 végrehajtási eljárás van folyamatban, melyek keretén belül több mint egymillió euróval tartozik az államnak. A Finstat portál szerint ezzel ő a harmadik legnagyobb adóssággal rendelkező egyéni vállalkozó. 2016-ban meggyanúsították azzal, hogy törvénytelenül próbált adót leírni, mintegy 440 ezer euró értékben.

Az ügyészség által közöltek szerint Andruskó volt az, aki 20 ezer euróval tartozott Zsuzsovának, és a gyilkosságban való közvetítésért cserébe a nő ezt az adósságot elengedte.

Andruskó szülei Marcelházán élnek, és ők nem kívántak nyilatkozni.

(SME)