Kuciak-gyilkosság: Szörnyű részletek rajzolódtak ki, a fő megbízó azonban még szabadlábon

2018. október 1. - 13:45 | Belföld

Azt nem igazán hiszi el senki, hogy egy komáromi ügyvezető-fordítónő bízta meg a gútaiakat a gyilkossággal.

Kuciak-gyilkosság: Szörnyű részletek rajzolódtak ki, a fő megbízó azonban még szabadlábon
Szabó Tamás lehetett a lövész (Fotó: TASR)

Sajtótájékoztatót tartott a rendőrség és az ügyészség a múlt heti rajtaütések, illetve Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának összefüggéseiről. A sajtót élőben követtük.

ITT az összes bejegyzés.

Alább pedig pontokba szedve, mi derült ki:
- Martina Kušnírová meggyilkolását nem tervezték, ő rosszkor volt rossz helyen.
- Rendőrkézen a lövész, a sofőr, a közvetítő és a közvetlen megbízó.
- Szabó Tamás lehetett az, aki nagymácsédi házukban agyonlőtte Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát. Szabó szüleinek házában mintegy 14 órán át helyszínelt a rendőrség múlt csütörtökön.
- Miroslav Marček vihette őt a helyszínre, aki az unokatestvére. Andruskó Zoltán komáromi vállalkozó lehetett a közvetítő az említettek és Alena Zsuzsová között, akit pénteken vettek őrizetbe.
- 70 ezer euróért végezhették el a megbízást - ennyit ért két ember élete. A 70-ből 20 ezer adósságrendezést jelenthetett, ennyivel tartozott ugyanis Andruskó Zsuzsovának. A nő valószínűleg fizetett a végrehajtóknak, de azt egyelőre nem tudni, honnan volt erre pénze.
- Andruskó egyelőre az egyedüli, aki együttműködik a rendőrséggel.
- A bizonyítékok közt van a mobiltelefon, amit a gyilkosságra való felkészülés során használhattak. A rendőrség lefoglalt olyan lőszereket is, melyek egyezést mutattak azokkal, amelyeket a gyilkosságnál használtak.
- Házkutatást tartottak összesen 25 helyen, 12 lakóingatlanban, és 13 egyébben. Három autót is lefoglaltak.
- A rendőrség mintegy egy hónapja figyel a gyanúsítottakra. A fő megbízó még vélhetően szabadlábon van.
- Jaromír Čižnár szerint erősek a bizonyítékok, ezért jutottak el már a gyanúsításig, emellett nagyon valószínűnek tartja , hogy a gyilkossági ügyet sikerül felgöngyölíteni.

Aleny Zuzsová férje a hírhedt komáromi vállalkozó, az Ampulka néven ismert Marián M., lányuk keresztapja pedig Marián Kočner. A komáromi nő eddig fordítóként dolgozott, fordított többek között olasz nyelvből Kočnernak is.

A rendőrség februárban, röviddel Kuciakék meggyilkolása után házkutatást tartott az olasz vállalkozónál, Antonino Vadalánál - mégpedig abból kifolyólag, hogy az Aktuality.sk újságírója összefüggésbe hozta őt a kormánykörökkel utolsó cikkében. Kočnernél hasonló házkutatás nem történt, holott ő volt az, aki személyesen is megfenyegette Kuciakot.

A rendőrség most sem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy vizsgálnak-e olyan szálat, mely szerint Marián Kočner lehet a fő megrendelő. A speciális ügyész szerint, akit a sajtótájékoztatón nem mutattak, a nyomozás információ helyenként eltérnek attól, mint ami az újságokban megjelent, és ők "nem rendelkeztek olyan információkkal, mely indokolta volna a lakhely védelmére vonatkozó alkotmányos jog megsértését bírósági végzés alapján".

A NAKA múlt heti akciója során készült videókat most tették közzé:

A letartóztatottakat betöréssel és illegális fegyverkezéssel is gyanúsítják. Az ügyész szerint nem változott az a verzió, miszerint a gyilkos a nagymácsédi házban várt Kuciak és Kušnírová megérkezésére.

Milan Lučanský országos rendőrkapitány arról is beszélt még, hogy a belügyminisztérium nyomozói azt is megvizsgálják, hogyan kerülhetett a rendőrséghez Szabó Tamás, milyenek voltak a pszichológiai tesztjeinek eredményei és a rendőri vizsgái. Ugyanakkor a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint hagyományos úton jutott el az egyszerű közrendőri pozíciótól a nyomozóiig. Szokatlannak tartja viszont hogy kerületi nyomozóként a körzeti rendőrőrsre való áthelyezését kérte, nem sokkal később pedig távozott a testülettől.

Kapcsolódó cikkek:
Alena Zs. volt élettársa a hírhedt komáromi vállalkozó, Ampulka, lányuk keresztapja pedig Kočner
Mindegyik gyanúsított rács mögött marad!
Alena Zs.-t a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják
Így vitték a gyanúsítottakat a bíróság épületébe (VIDEÓ)
Az egyik gyanúsított szülei szerint Tamás rángathatta bele fiukat az ügybe
Rajtaütött a NAKA a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjain, egykori rendőrt is őrizetbe vettek
A nap, melyet Gúta egyhamar el nem felejt - FOTÓK

(Denník N/Aktuality.sk/parameter)