Kuciak-gyilkosság: A telefonjuk bemérésével megállapították, merre jártak a gyilkosság utáni napokban a vádlottak

2020. június 2. - 07:33 | Belföld

Dušan Mikulaj kriminalisztikai és információs technológiai szakértő tett tanúvallomást a Kuciak-gyilkosság ügyében a Speciális Büntetőbíróság szenátusa előtt. A szakértő arról beszélt, hogy a telefonjuk bemérésével megállapították, merre jártak a gyilkosság utáni napokban a vádlottak.

Kuciak-gyilkosság: A telefonjuk bemérésével megállapították, merre jártak a gyilkosság utáni napokban a vádlottak
Fotó: TASR

A vád szerint a szakértő Andruskó Zoltán és Miroslav Marček tanúvallomását erősítette meg, a vádlottak ennek ellenkezőjét állítják. A bíróság június 17-re napolta el a tárgyalást.

„A vádiratban ismertetik, hogyan működik ez a technológia, mikor merre jártak, hogyan találkoztak a vádlottak" - magyarázta Vladimír Turan, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze.

Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője szerint Mikulaj vallomása megerősíti Andruskó Zoltán és Miroslav Marček tanúvallomását. Lipšic ezzel kontextusba helyezte azt is, hogy a telefonja adatai szerint Alena Zsuzsová mikor utazott Komáromból Pozsonyba, és közben kinek mit írt a Threema-alkalmazáson keresztül az újságíró meggyilkolásának napján. Pozsonyban Marian Kočnerrel találkozott, hogy átvegye a Kuciak meggyilkolásáért ígért pénzt, amelyet Andruskó Zoltánnak kellett átadnia. Andruskó ezt a bíróságon megerősítette, és elmondta, Miroslav Marček szintén megkapta a pénzt.

A kommunikációs nyilvántartásból hiányzik az adat a mobilalkalmazásokon keresztüli kommunikációról, amit Zsuzsová azzal magyarázott, hogy nem volt üzenetváltás. Mikulaj szerint azonban ezt adatátvitelként regisztrálja a szolgáltató, ezért nem látható a Threemán keresztül folytatott kommunikáció. Mikulaj arra is rámutatott, hogy a szolgáltatók adatai nem mutatják a telefon aktivitását, amikor azt a wi-fi-hez csatlakoztatják.

Kočner többször is feltette a kérdést Mikulajnak, hogy pontosan hogyan tudják meghatározni a telefon helyét. Mikulaj elmondta, előfordulhat, hogy az ugyanazon a helyen lévő telefonok két különböző adótoronyhoz csatlakoznak. Ezenkívül elofordulhat, hogy a megfigyelt telefon csatlakozik egy adótoronyhoz, majd átugrik néhányat.

„Ezekre a kihagyásokra már a vizsgálat kezdetén felhívtuk a figyelmet, de egyetlen mobilszolgáltató szakemberét sem hallgatták ki ezzel kapcsolatban" - reagált Marek Para, a vádlott ügyvédje a Mikulaj által elmondottakra.

Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával Miroslav Marčeket, Szabó Tamást, Alena Zsuzsovát és Marian Kočnert vádolják. A vádirat szerint Kočner bosszúból gyilkoltatta meg Kuciakot, amiért az az általa elkövetett gazdasági bűncselekményekről cikkezett.


(TASR)