Kuciak-gyilkosság: Új bizonyítékokban reménykednek az ügyészek, ehhez viszont szükség van Kočner és Zsuzsová mobiltelefonjára

2023. június 1. - 08:54 | Belföld

A bíróság nemrégiben felmentette Marian Kočnert a Kuciak-gyilkosság ügyében, Matúš Harkabus és Daniel Mikuláš ügyészek viszont máris olyan lépéseket tettek, amelyek új nyomokat tárhatnak fel. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy újra vizsgálják át Kočner és Alena Zsuzsová mobiltelefonját. Utóbbit a maffialistás vállalkozóval ellentétben bűnösnek találták, és 25 éves szabadságvesztésre ítélték. Ezzel viszont nem ért véget az ügy, a bejelentett fellebbezések miatt az egész a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik – írja az Aktuality.

Kuciak-gyilkosság: Új bizonyítékokban reménykednek az ügyészek, ehhez viszont szükség van Kočner és Zsuzsová mobiltelefonjára
Fotó: TASR

A mobiltelefonok kiadását nemrégiben egy másik ügy nyomozója is indítványozta, a Specializált Büntetőbíróság viszont egyelőre nem tett neki eleget. Jana Tökölyová, az ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint március 17-én, tehát az akkor még folyamatban lévő bírósági eljáráshoz csatolták egy nyomozó kérvényét, miszerint adják ki a mobiltelefonokat egy másik ügyhöz, hogy újabb szoftverekkel átvizsgálhassák őket. Május 22-én a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze is indítványozta a mobilok kiadását átvizsgálás céljából, amennyiben a bíróság az első kérvénynek nem tesz eleget.

A Speciális Ügyészi hivatal egyelőre nem kapott választ azzal kapcsolatban, hogy a szenátus tagjai beleegyeznek-e a telefonok kiadásába.

Felmerül a kérdés, hogy miért olyan fontos a készülékek átvizsgálása, mikor a szakértők már egyszer átnézték őket. Dušan Mikulaj IT-szakértő a főtárgyaláson elmondta, hogy jelenleg lényegesen több információt lehetne kiszűrni a vádlottak mobiltelefonjaiból, mint az elsődleges nyomozás során. A szakértő szerint néhány évvel ezelőtt még lehetetlen volt egyes törölt adatokat visszahozni, a jelenlegi technológiával viszont ez már nagyobb eséllyel megoldható.

Peter Juhás, aki korábban a nyomozócsoportot irányította, a TV JOJ-nak elmondta, hogy a telefonok újfajta elemzésével mi mindenre derülhet fény. „Az új vizsgálat több törölt adatot hozhat vissza a készülék memóriájába. Például tudom, hogy a Signal fájl nem lett helyreállítva” – mondta Juhás. A rendőrség évekkel ezelőtt épp ebből a kódolt alkalmazásból nem tudta kinyerni az adatokat. Ugyanígy jártak Alena Zsuzsová mobiltelefonjával is.

A nőt egy nappal a Gútán végzett razziát követően vették őrizetbe. A NAKA szeptember 27-én elfogta Miroslav Marčeket, Szabó Tamást, valamint Andruskó Zoltánt, és csak utóbbi irányította a hatóságot Zsuzsovához, a mobiltelefonjából viszont szinte semmit sem tudott meg a rendőrség. A Threema-üzeneteket a hatóság csak Kočner készülékében találta meg, Zsuzsová viszont nagy mértékben beismerte a vállalkozóval történt társalgást.

Kočner és Zsuzsová is tagadja bűnösségét a Kuciak-gyilkosság, illetve az ügyészek tervezett meggyilkolásának az ügyében is.


(Aktuality.sk)