Kuciak-gyilkosság: Új információk merültek fel – Marček és Szabó magára hagyná Zsuzsovát és Kočnert?

2019. november 11. - 08:07 | Belföld

A gyilkosságot végrehajtó két unokatestvér, a 36 éves Miroslav Marček és a 41 éves Szabó Tamás állítólag ugyanarra hajt, mint Andruskó Zoltán, aki beszervezte őket a közvetlen megbízónak, Alena Zsuzsovára - tudta meg a Nový čas.

Kuciak-gyilkosság: Új információk merültek fel – Marček és Szabó magára hagyná Zsuzsovát és Kočnert?
Miroslav Marček (Fotó: TASR-archív)

Mind Marček, mind Szabó állítólag olyan szinten együttműködik a rendőrséggel, hogy kérhetik, ügyüket vonják külön eljárás alá, mint azt tették Andruskó Zoltán esetében. Így ugyanis mindannyiukat életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti, míg Andruskó már megúszhatja kevesebb mint 16 évvel.

Ha valóban így alakul, előfordulhat, hogy a Kuciak-gyilkosság tárgyalásán a vádlottak padján már csak Marián Kočner és Alena Zsuzsová ül majd.

Andruskó már vádalkut kötött az ügyésszel, melynek részleteit azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor a Nový Čas szerint 11 évet emlegetnek a kulisszák mögött. Ebben az esetben ugyanis Andruskó már csak tanúként szerepel a gyilkossági perben, ami lényegesen jobb pozíció, tulajdonképpen vallomása is erősebb bizonyítéknak számíthat, mintha azt bűntársként tenné a vádlottak padjáról.

Hasonlóra törekedhet a lap szerint Marček, aki saját bevallása szerint a kettős gyilkosság közvetlen kivitelezője volt, illetve Szabó, akit pedig eleinte a lövésznek tartottak, de vélhetően ő volt a sofőr. A Nový čas szerint újabban már Szabó is együttműködik a rendőrséggel.

Az információval kapcsolatban azonban tartózkodóan fogalmaztak a vádlottak ügyvédei. Ivana Kochanská, Szabó jogi képviselője azt mondta, nem tudja megerősíteni: "ebben a stádiumban nagyon korai volna ezt megmondani". Marček ügyvédje, Martin Endrödy pedig egyáltalán nem kívánta kommentálni a cselekményt.

Róbert Bános jogász szerint a rendőrséggel való együttműködés enyhítő körülménynek számít, és teoretikusan elképzelhető, hogy végül hasonló vádalkut köt Szabó és Marček is, mint Andruskó.

Kapcsolódó cikkek:
A rendőrség szerint kétség sem fér ahhoz, ki áll mögötte – Mi buktatta le Kočnert?
Elegendőek lesznek Kočner ellen a közvetett bizonyítékok?
Fontos bizonyíték lehet, amit Kočner pár órával a Kuciak-gyilkosság után művelt

(Nový čas)