Kuciak-gyilkosság: a vádalkus Andruskót Bazinba szállították 

2019. október 18. - 09:37 | Belföld

A bazini Különleges Ügyészségre szállították Andruskó Zoltán, aki ellen a Kuciak-gyilkosság ügyében folyik büntetőeljárás.

Kuciak-gyilkosság: a vádalkus Andruskót Bazinba szállították 
Illusztráció (tasr)

Már a múlt héten kiderült, Andruskó vádalkut kötne az ügyészséggel. A marcelházi férfinek a Kuciak-gyilkosságban közvetítő szerepe lehetett, amiért 25 év börtönt szabhatnak ki. Ha együttműködik a hatóságokkal, akkor ez a büntetési tétel lecsökkenhet.

További gyanúsított Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtt, valamint Szabó Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian Kočnert, aki a televíziós váltók ügyében őrizetben van, a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. Andruskó beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel.

Alena Zsuzsovát, Szabót, Marčekot és Andruskót Peter Šufliarský és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítésével is meggyanúsította a nyomozó.

Andruskó Zoltán szeptemberben a besztercebányai Speciális Büntetőbíróságon tett vallomást. Jan Kuciak és menyasszonya meggyilkolásáról, valamint az ügyészek és az ügyvéd meggyilkolásának előkészítéséről beszélt. Mivel az ügyét külön eljárás keretében tárgyalják, újból vallomást kellett tennie. A különleges ügyész korábban bejelentette, hogy az újságíró meggyilkolásának ügyében gyanúsított négy személy ellen november 27-ig vádat emelnek. Elmondása szerint négy ember meggyilkolásával és legalább három gyilkosság előkészítésével vádolhatják meg őket.

Jan Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Őt és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért.

(TASR)