Kuciak-gyilkosság: vádat emeltek Kočner és további három személy ellen

2019. október 21. - 10:53 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn vádat emelt a bazini Speciális Büntetőbíróságon Marian Kočner és további három személy ellen Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében.

Kuciak-gyilkosság: vádat emeltek Kočner és további három személy ellen
Fotó: tasr

Erről Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője tájékoztatott. Összesen hat bűncselekmény ügyében emeltek vádat, ebből kettő szándékos emberölés.

Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát eddig azzal gyanúsítják, hogy a gyilkosság közvetítőjeként szerepeltek a Kuciak-ügyben. További gyanúsított volt Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtt, valamint Szabó Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian Kočnert, aki a televíziós váltók ügyében őrizetben van, a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. Andruskó Zoltán beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel.

A vádemelés a Kuciak-gyilkosság mellett Peter Molnár meggyilkolásának ügyét is érinti. Molnárt 2016-ban ölték meg.

Tökölyová elmondása szerint a vizsgálati akta terjedelme meghaladja a 25 000 oldalt. Az aktához több tíz melléklet is tartozik, köztük a lefoglalt pénzeszközök és értéktárgyak. A vádirat 93 oldalas. Az ügyész indítványozta, hogy a vádlottakon és a sértetteken kívül hallgassanak ki további 24 tanút, 49 tanú vallomását pedig olvassák fel. Emellett javasolta néhány szakértő meghallgatását is. A bűnösség kimondása esetén a vádlottakat 25 évre vagy életfogytiglanra ítélhetik.

Andruskó Zoltán vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek köszönhetően jelentősen enyhébb büntetésre számíthat. A vádalkut még a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

A kettős gyilkosság után a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés tüntetéseket szervezett. A tüntetők a gyilkosság kivizsgálását, az elkövetők megbüntetését és előre hozott választásokat követeltek. Később ez utóbbi követelést a kezdeményezés visszavonta. A Kuciak-gyilkosságot követően kialakult helyzet megkövetelte a kormányváltást. Robert Fico kormányát Peter Pellegrini kabinetje váltotta fel.

A gyilkosság egyik áldozata, Jan Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Őt és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért.

TASR