Kuciak piszkálta az ügyet, amiben most meggyanúsították Kočnert

2020. március 16. - 11:49 | Belföld

A váltóhamisítási perben első fokún 19 év börtönre ítélt Marian Kočnert most meggyanúsították azzal, hogy hozzá köthető személyek átvették az irányítást a Technopol Servis társaságban. Erre annak idején Ján Kuciak újságíró mutatott rá, akinek meggyilkolását a rendőrség szerint szintén Kočner rendelte meg.

Kuciak piszkálta az ügyet, amiben most meggyanúsították Kočnert
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Michal Slivka rendőrkapitánysági szóvivő megerősítette, hogy az ügyben M. K. mellett egy J. D. monogrammal rendelkező személyt is gyanúsítanak, aki feltehetően idősebb Jozef Dučák, aki egy megjátszott közgyűlés keretén belül beült a Technopol Servis igazgatótanácsának vezető posztjába. Idegen vagyon hűtlen kezeléséért kell felelniük.

A Technopol Servis Marian Kočnerhez köthető személyek általi törvénytelen átvételére, és ezzel kapcsolatos ingatlanok átruházására annak idején Ján Kuciak mutatott rá.

Mi is az a Technopol-ügy?

A legelején, 2016-ban a Technopol Servis körüli ügy még csak egy házastársi vitának tűnt a cég hosszú éves igazgatója, Pavel Pávek és exfelesége, Denisa között. A viszálykodásuk oda vezetett, hogy Páveková a cég széfjéből részvényeket lopott el, majd rájuk írta a saját nevét és a cég nevében kezdett eljárni.

Amikor ezzel elkezdett foglalkozni a rendőrség, és meggyanúsították a részvények ellopásával, Kočner segítségét kérte. Ezután állítólag eladta a részvényeket egy bizonyos Aarow nevű cégnek, melynek tulajdonosa egy bizonyos ifjabb Jozef Dučák. A rendőrség szerint ő az, aki összehívta azt a bizonyos vitatott, színlelt közgyűlést, melyen az apját, idősebb Jozef Dučákot tette meg a vállalat vezérigazgatójává, valamint további, Kočnerhez közeli személyeket ültettek a cég elnökségébe. A megjátszott közgyűlésen nem vett részt, és nem is tudott róla Pavel Pávek, a társaság akkori vezérigazgatója, aki egy hónapos üdülését töltötte Thaiföldön, sem egyéb részvényesek.

A kétes közgyűlést egy közjegyző, Miloslav Kováč is hitelesítette, aki nem először dolgozott Kočner javára.

Az önjelölt részvényesek ezután pedig mintegy 20 millió euró értékű ingatlant sikkasztottak az elnökség jóváhagyásával. A cég vagyonát egy bizonyos Reality Fond nevű társaságon át vezették ki onnét, beleértve a hozzátartozó két ismert ligetfalui toronyházat is.

Jozef Dučák Kočner ismerőse, közösen vállaltak szerepet annak idején a bazini szemétlerakat ügyében, melyben Zuzana Čaputovával álltak szemben. Szintén Dučák volt az, aki beszerezte azt a Mercedest, amelyet Alena Zsuzsová, a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság egyik gyanúsítottja használt. Éppen ezért a Kuciak-gyilkosság ügyében is tanúként hallgatták meg.

Tavaly júliusban a bíróság először mondta ki, hogy a Technopol Servisre törvénytelenül tették rá a kezüket illetéktelen személyek.

(TASR/parameter)