Kuciak-tárgyalás: Marček nem volt hajlandó vallomást tenni, és meg is indokolta, hogy miért

2022. május 26. - 11:29 | Belföld

Miroslav Marček nem tett vallomást a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának megrendelése, valamint az ügyészek tervezett meggyilkolásának ügyében.

Kuciak-tárgyalás: Marček nem volt hajlandó vallomást tenni, és meg is indokolta, hogy miért
Miroslav Marček (Fotó: TASR - archív)

Ezt azzal indokolta, hogy vádlottként szerepel az ügyészek tervezett meggyilkolásának ügyében. A Kuciak-gyilkosság ügyében a bíróság korábban már jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság szenátusa elfogadta a vallomástétel megtagadását. „A vádlottként szereplő tanúnak joga van megtagadni a vallomástételt” – jelentette Ružena Sabová, a szenátus elnöke. A bíróságon ezért a vádlott korábbi vallomásait olvasták fel.

Marček emellett azzal is indokolta a vallomás megtagadását, hogy rokoni kapcsolatban áll Szabó Tamással, továbbá az eltelt idő miatt ellentmondások merülhetnek fel a korábbi vallomásaival.

Az újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügyében eljáró bíróság ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal. A Specializált Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság tavaly májusban visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak.

Ebben az ügyben három jogerős határozat született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Emellett az ügyészek tervezett meggyilkolásának ügyét is tárgyalja most a bazini bíróság.

Marček és Andruskó ellen az ügyészek tervezett meggyilkolása ügyében tovább folytatódik a büntetőeljárás – erősítette meg a TASR-nek a rendőrség. 2021 januárjában a nyomozást felfüggesztették, mert a gyanúsítottak együttműködtek a hatósággal a bűncselekmények feltárásában. 2022 májusában azonban a NAKA nyomozója az eljárás folytatása mellett döntött, mivel további bizonyítási cselekmények elvégzése vált szükségessé. Szabó Tamás beismerte bűnösségét.


(TASR)