A Kuciak-ügy tárgyi bizonyítékaival és a perirattal foglalkozik a bíróság

2022. november 21. - 11:24 | Belföld

Hétfőn folytatódik a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében zajló tárgyalás a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS). A négy vádlott közül csak Marian K. van jelen a tárgyalóteremben. A bíróság a tárgyi bizonyítékokat és az ügy iratait elemzi.

A Kuciak-ügy tárgyi bizonyítékaival és a perirattal foglalkozik a bíróság
Fotó: TASR

Ružena Sabová, a szenátus elnöke tárgyi bizonyítékként a mobiltelefonat mutatta be. Ezután a törvényszéki dokumentumok felolvasásával folytatódik a főtárgyalás.

Az újságíró meggyilkolásának ügyében Marian K. és Alena Zs. bűnösségéről dönt a bíróság. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bírósága tavaly májusban visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három határozat jogerőre emelkedett. Miroslav M. és Sz. Tamás 25 év, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian K., Alena Zs., Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészülete miatt. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta.

A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén érkezett megbízás Marian K.-tól. Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később. A vádlottak tagadják bűnösségüket.


(TASR)