A Kuciak-per ügyészét küldjük az Európai Ügyészségre

2020. augusztus 2. - 10:59 | Belföld

Az Európai Ügyészség az Európai Unió független szerve, mely az unió pénzügyi érdekeit hivatott védeni. Ez azt jelenti, hogy olyan csalási, korrupciós, vagy 10 millió eurón felüli határon átívelő adócsalási ügyeket vizsgál majd a jövőben, amelyek az EU pénzügyi érdekeit sértik, tehát az EU-s támogatásokkal függenek össze.

A Kuciak-per ügyészét küldjük az Európai Ügyészségre
Illusztráció

Az említett ügyekben az Európai Ügyészség vezeti majd a nyomozásokat, elvégzi a büntetőeljárás egyes műveleteit és ellátja az ügyészi feladatokat az egyes tagországok bíróságain.

Szlovákia Juraj Novockýt, a Kuciak-perből ismert egyik ügyészt küldi az Európai Ügyészségre, ő lesz így ott az első szlovák ügyész. Pillanatnyilag még a Különleges Ügyészi Hivatalnál dolgozik, és a Kuciak-per mellett nemzetközi bűnözést érintő esetekkel foglalkozik.

Novocký beszélt róla, hogy az európai ügyészek tagországaik jogszabályai alapján folytatják majd az egyes büntetőeljárásokat, Szlovákiában pedig a Specializált Büntetőbíróságra nyújtják be vádemelési javaslataikat. Az egész folyamatot pedig felügyeli a luxemburgi székhelyű Európai Ügyészség is.

Novocký szerint ezátal biztosítják, hogy az EU-s pénzeszközökkel kapcsolatos bűncselekményeket ugyanúgy ítélik majd meg mindegyik tagállamban, amely csatlakozott az Európai Ügyészséghez.

Az Európai Ügyészséghez az Unió 28 tagállama közül 22 csatlakozott. Az EU-ból távozó Nagy-Britannia, valamint Írország, Lengyelország, Magyarország és Svédország a távolmaradók táborába tartozik, de bármikor csatlakozhatnak, míg Dánia teljesen kívül maradt ebből.

(TASR/parameter)