Kudarccal végződött az elefántok védelméről szóló tanácskozás

2016. október 3. - 14:03 | Tech

Nem sikerült megegyezniük a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamainak, így valamelyest szigorodnak ugyan az elefántokat védő intézkedések, de nem sokkal. Az országok a a dél-afrikai Johannesburgban tanácskoznak.

A CITES 17. konferenciáján enyhítettek azoknak a javaslatoknak a szigorán, amelyek az elefántcsontkészletek megsemmisítését és a helyi piacok bezárását indítványozták.

Miután nem hagyták jóvá a javaslatokat, a részt vevő országok úgy döntöttek, hogy irányelveket dolgoznak ki a készletek kezelésére, ebbe beletartozik a megsemmisítés is, bár eredetileg az országokat a felhalmozott elefántcsont megsemmisítésére szólították volna fel.

Az elfogadott dokumentum csak az orvvadászathoz kötődő és illegális kereskedelmet folytató helyi piacok bezárására ösztönzi az államokat.

A Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW) szerint az elefántcsontkészletek megsemmisítésének és a helyi piacok bezárásának javaslatai az elfogadott határozatban jelentősen veszítettek erejükből.
A határozat az állatokat továbbra is védtelenül hagyja az illegális elefántcsont-kereskedelem veszedelmével szemben – hangoztatta az IFAW képviselője.

"Mivel a készletek biztonsági kockázattal járnak, célpontot jelentenek a bűnözőknek, akik el akarják lopni és a legális piacokra szivárogtatni az árut, ezért nem kérdés, hogy az elkobzott elefántcsontot meg kell semmisíteni" – hangoztatta Grace Gabriel, az IFAW ázsiai regionális igazgatója.

"Sajnálatos, hogy a legális elefántcsontpiaccal rendelkező államok figyelmen kívül hagyták azt a veszélyt, amelyet legális piacok jelenthetnek az elefántok populációira és a helyi közösségekre, hiszen ezek a piacok lehetőséget teremtenek az illegális áru tisztára mosására" – jelentette ki Gabriel.

Az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt évente 20-30 ezer afrikai elefántot pusztítanak el – mondta Heather Sohl, a Természetvédelmi Világalap (WWF) brit elefántszakértője.

Az orvvadászat növekedésével tovább csökkent az elefántok száma, Afrikában 2006 és 2015 között mintegy 20 százalékkal – olvasható a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentésében.

(MTI)