Kulcsfontosságú lehet egy hangfelvétel a Vámszedő-ügyben, amit még anno Kočner rögzített

2022. november 29. - 12:53 | Belföld

Kedden a Pénzügyi Hatóság egykori vezetője, František Imrecze kihallgatásával folytatódott a Vámszedő (Mýtnik) ügy tárgyalása a Specializált Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltségén, aki az ügy koronatanúja.

Kulcsfontosságú lehet egy hangfelvétel a Vámszedő-ügyben, amit még anno Kočner rögzített
František Imrecze (Fotó: TASR - Ján Krošlák)

Az ügyben hat személyt vádolnak gazdasági és korrupciós bűncselekménnyel, köztük az oligarcha Jozef Brhel és fia, valamint Radko Kuruc, a pénzügyminisztérium egykori államtitkára. Már mindannyian vallomást tettek, és továbbra is azt állítják, hogy ártatlanok.

Bár egyelőre nem voltak hajlandóak az ügyész kérdéseire válaszolni, csak a tanúk kihallhatását követően egyeznek bele. Az ügyben Imreczén kívül Michal Suchoba vállalkozó is tanúskodik, akit 2021-ben fogtak el Dubajban. Mindketten együttműködnek a rendőrséggel.

A vádlottak ügyvédei, valamint Brhel és fia is azt állítja, hogy mindkét tanú a Pénzügyi Hatóságon belül működő bűnszervezet vezetői voltak, és súlyos adóval kapcsolatos bűncselekményeket követtek el. Szerintük hamisan tanúskodnak, hogy enyhítsék a büntetésüket.

„Ketten együtt 18 millió euró áfával rövidítették meg az államot Nyitrán. Ezt a lopást nem tudják senkire kenni, a bűnszervezet fejei voltak. Ebből a 18 millió euróból mostanáig egyetlen eurót sem szolgáltattak vissza az államnak” – közölték.

Michal Mandzák védőügyvéd kedden azt kérte a bíróságtól, hogy egészítse ki a bizonyítékokat egy másik büntetőeljárás során bemutatott 25 perces hangfelvétellel, amelyet Marian Kočner készített 2015-ben. Ez állítólag Kočner Suchobával való egyik beszélgetését rögzítette, amelyből kiderül, hogy Suchoba összejátszott Kočnerrel, hogy segítsen neki elfedni adóbűncselekményeket 4,2 millió euró értékben.


(TASR)