"Kulcsfontosságú pillanat, amire a történelem emlékezni fog" - üzente Igor Matovič a kormány bukása előtt

2022. szeptember 5. - 08:59 | Belföld

Üzengetéssel telt a vasárnap a kormány két szembenálló pártformációja háza táján. Hétfőre ezek alapján nem maradt semmi izgalom, de várjuk ki a végét.

"Kulcsfontosságú pillanat, amire a történelem emlékezni fog" - üzente Igor Matovič a kormány bukása előtt
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Igor Matovič (OĽaNO) este a Facebokon bejelentette, hogy az SaS a harmadik kormányt fogja megbuktatni hétfőn, majd hozzátette, hogy ez kulcsfontosságú pillanat, ezért a történelmi emlékezet érdekében összefoglalja, mi is történt.

Emlékeztetett a nyár elejére, amikor szavai szerint 14 alkalommal tárgyaltak az SaS-szel arról, hogyan segítsenek az embereken, de ezek a tárgyalások nem vezettek sehova, ezért előálltak az ún. családsegítő csomaggal, ami havi 200 €-val támogatja a gyermekes családokat. Matovič szerint az SaS előre kijelentette, hogy nem támogatják a csomagot, ám ha azt átültetik az ellenzékkel közösen, "tesznek egy szívességet és nem fogják azt a koalíciós szerződés megsértéseként értelmezni".

Matovič szavai szerint két hét telt el a csomag elfogadása után, amikor megtudták, hogy az SaS a lemondását fogja követelni. Hozzátette, kérték őket, hogy ne tegyenek így, mégis megtették, mégpedig azzal az érvvel, hogy megsértették a koalíciós szerződést és hogy pénzügyminiszterként a feje tetejére állította a költségvetést. "Mindkét érvüket azonnal cáfoltuk. A családi csomagot bármikor vétózhatták volna, de ezt nem tették meg" - szögezte le. Szerinte hazugság a költségvetési kudarc is, mivel idén augusztusban kisebb volt a hiány, mint a járvány előtti 2019-es évben.

Az OĽaNO elnöke úgy véli, ezt 9 hét propaganda követte, amiben a "progresszív újságírók" és az "oligarchák lapjai" is részt vettek. Szerinte ők eközben csendben hallgattak, amikor Sulík feltételül szabta az S-300-as rakétarendszer Ukrajnának történő átadása kapcsán egy helikopter biztosítását Geissenéknek, vagy mikor a villanyáram árának befagyasztásáról volt szó, és ehhez képest a duplájára nő. "A Bosch invesztíciójának a németek kifejezett kérésével szemben történt bejelentéséről nem is beszélve. Civilizált országban ez mind azonnali indok a lemondásra" - írta.

Szót ejtett arról is, hogy megtettek még egy gesztust és az SaS ultimátumára válaszul felajánlottak egy 10 pontos javaslatcsomagot, aminek elfogadása esetén Matovič elfogadná Sulík ajánlatát és közösen távozna vele együtt a kormányból, de ez sem ment át, amit pedig már végképp úgy értékeltek, hogy az SaS valós célja a kezdetektől fogva az volt a feltételek beállításával, hogy az áldozat szerepébe bújva megbuktassák a kormányt, amivel megszabadulhatnak a felelősségtől az elszabadult energiaárak kezelését illetően.

"Mindannyian attól tartunk, hogy ez az egész a maffia győzelmi visszatéréséhez vezet majd. A maffia nagyon örül, az egyedüli pedig, aki nem tart ettől, az SaS elnöke és ez bennem komoly kérdőjeleket vet fel" - írta posztja végén Matovič.

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter vasárnap délután még azzal érvelt, hogy az SaS egyik minisztere sem azért foglalta el helyét az egyes tárcák élén, hogy Matovič szisztematikus támadásainak, sértegetéseinek, hazugságainak, és a közpénzekkel való precedens nélküli sáfárkodásnak legyen kitéve. "Ilyen miniszter mellett, aki teljesen hétköznapi dolgokra (energia, tanári bérek) is blokkolja a pénzeket, és rendszeresen konfliktust szít, nem tudunk működni. A kormány nyugodtan folytathatná, ha egyetlen ember megmutatná, hogy nincs hozzáragasztva a székéhez és távozna" - írta.

Szerinte Matovičnak és az OĽaNO-nak fontosabb a poszt, mint egy normálisan működő állam. "Hétfőn ezért megnyitom a tanévet és ebéd után lemondok" - fogalmazott.

Emlékeztetett, majd az SaS Gröhling posztját megosztva szintén hangsúlyozta, hogy az SaS kormányból való távozásáról "nem Richard Sulík, nem Čaputová elnökasszony, nem az újságírók, nem az illuminátusok és nem Soros György tehet. Kizárólag Igor Matovič, aki mindent tönkretett azért, hogy folyamatosan bosszút állhasson az SaS miniszterein.

(parameter)