„Küldj magadról képet, de ne legyen rajta az arcod”- Kamasznap Vásárúton

2019. június 23. - 18:10 | Régió

Kamasznappal zárták a hetet a vásárúti alapiskolában. Már csütörtökön elkezdődött a programsorozat, Tehetségnapok Vásárúton gyűjtőnévvel.

„Küldj magadról képet, de ne legyen rajta az arcod”- Kamasznap Vásárúton
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

Csütörtökön Szentivánéji ünnepség zajlott a helyi József Attila Alapiskolában. A gyerekek rózsát gyűjtöttek, virágdíszeket készítettek, tüzet raktak, kézműveskedtek. Az egész éjszakát az iskolában töltötték, hálózsákba bújva tértek nyugovóra. Előtte azonban még sort kerítettek a tűzugrásra, s az éjféli harangszó megkondulása után csendesedtek el.

A péntek a Kamasznap nevet kapta. Külön programok várták az alsó és a felső tagozatos diákokat egyaránt. A reggeli órákban egységesen Bognár Attila hegymászó előadását hallgathatták meg a gyerekek, majd később a kisebbek irodalmi érzékenyítő workshopon vettek részt, megannyi információt kaptak az alkoholfogyasztás veszélyeiről, majd egy könnyedebb, Utazz bátran! című élménybeszámolót hallgattak végig. Ez idő alatt az idősebb tanulók a kábítószer használatának hatásairól tanultak, majd szexológiai előadáson vettek részt, a nap zárásaképp a virtuális világ rejtelmeivel ismerkedtek meg.

Vályi Horváth Erika és Urbančok Larisa megannyi hasznos tanáccsal látta el a diákokat. Tisztázták többek közt a social media, a blogolás, a vlogolás és az influencer kifejezések jelentését. Urbančok Larisa, lélekkoordinátor elmesélte a diákoknak saját történetét. Azt, hogy honnan indult, s hova jutott el. Felhívta a hallgatósága figyelmét arra, azért, hogy „celebek“, ismert személyiségek, influencerek, azaz véleményvezérek legyenek, rengeteget kell dolgozniuk. Többször hangsúlyozta, figyeljenek oda arra, mit tesznek közzé magukról az internetes hálón, illetve fordítsanak óriási figyelmet a személyes beszélgetéseik tartalmára is, hiszen sosem lehet tudni, ki és mikor él vissza azzal.

„Küldjetek magatokról akár szexi fotót is, de a fejetek ne legyen rajta! Úgy is lehettek érdekesek, hogy nem tesztek ki mindent az ablakba“- hangzott el több ízben.

Ennek kapcsán az előadó portálunknak elmondta, úgy véli, butaság lenne a részéről, ha azt feltételezné, hogy a tizenévesek nem küldözgetnek magukról fotókat az éppen aktuális szerelmüknek, vagy épp egy barátjuknak.

„Nem viselek szemellenzőt. Reálisan látom a dolgokat. Hiába szajkóznám azt a fiataloknak, hogy nehogy ilyen dolgot tegyenek, nem érnék el vele semmit. Sőt! Annál inkább vonzó lenne a számukra. És valljuk be, mi, felnőttek is szoktunk fotót küldeni magunkról a párunknak. Nincs is ezzel semmi baj, csak a helyén kell kezelni ezeket a dolgokat. Ha a fiúk/lányok arca nem látszik ezeken a képeken, nem felismerhetőek“- hangzottak el Urbančok Larisa szavai.

Az előadók arra ösztönözték az előttük ülő fiatalokat, hogy merjenek kitűnni a tömegből. Kiemelték, hogy ne féljenek megmutatni magukat, a különlegességüket. „Fontos, hogy először rájöjjetek, mi az, ami titeket boldoggá tesz, miben vagytok tehetségesek”- húzták alá. Ehhez Larisa hozzáfűzte, az sem baj, ha valaki nem szeretne kitűnni a tömegből, hanem inkább egy nyugalmasabb, mondhatni szürke életet szeretne élni. „Ha valakit ez tesz boldoggá, ha erre van szüksége, akkor éljen így.” Ezt követően döntéshozatalra buzdított:

„Hozzatok döntéseket, de ne feledjétek el viselni azok következményeit!”

Vályi Horváth Erika a programsorozat kapcsán elmondta, hisz abban, hogy sok tehetséges gyermek és felnőtt él közöttünk, akiknek teret kell adni, biztatni kell őket, hogy merjenek kitörni a tömegből. Ezért született meg a Tehetségnapok Vásárúton rendezvénysorozat, melynek utolsó napja egy sportnap volt. Ennek keretén belül jótékonysági sütivásárt tartottak, mellyel a szervezők Balogh Zora gyógykezelését kívánják támogatni. Ezen túl focikupa, büntetőrúgó-verseny, ovifoci, birkózóbemutató és jótékonysági futás zajlott a sportpályán. Száz Ildikó író és Hodossy Katalin raw-séf részvételével beszélgettek a futásról, az új táplálkozási szemléletekről. GoodLike és Vályi István pedig az influencerekről tartott előadást. De volt gyerekjóga, hintapark, kutyás bemutató, szelfisátor, habcsúszda, s még sok minden más, érdekes szórakozási lehetőség.

A programsorozat szervezője a Spica Polgári Társulás, társszervezője Vásárút Önkormányzata és a József Attila Alapiskola és Óvoda.

SzC