A külföldi munkavállalók számára kötelező lesz a koronavírus-teszt

2020. augusztus 20. - 17:07 | Belföld

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) munkatársait azzal bízták meg, hogy készítsenek elő egy iránymutatást azon munkáltatók számára, akik külföldieket alkalmaznak. Eszerint a vendégmunkásoknak kötelező lenne negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk. Ezt egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter.

A külföldi munkavállalók számára kötelező lesz a koronavírus-teszt
TASR

Az iránymutatás értelmében a munkáltatók addig nem engedhetnék be a külföldi munkavállalókat a munkahelyükre, amíg nem igazolták, hogy Szlovákiába érkezésük után regisztráltatták magukat a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnál, abszolválták a karantént és negatív a koronavírus-tesztjük. A szigorítás az alkalmazottak mellett az egyéni vállalkozókat is érintené.

A miniszter a szerdai (augusztus 19.) kormányülés után kilátásba helyezte, hogy az útmutatást szeptember 1-jén fogják közzétenni az egészségügyi minisztérium weboldalán. Az epidemiológusok konzíliumával közösen azt javasolja, hogy a kevésbé biztonságos országokból érkező személyek csak azután léphessenek Szlovákia területére, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok nyilvántartásba vették őket, az ötödik napon pedig el kell rajtuk végezni a koronavírus-tesztet. A Ján Mikas tiszti főorvos által jegyzett útmutatás részletes információkat fog tartalmazni, például az esetleges szankciókról is, zárta a miniszter.

TASR