A külföldiek is szavazhatnak az EP-választásokon, hétfőig kell regisztrálniuk

Legkésőbb hétfőig (április 15.) fel kell vetetniük magukat a választói jegyzékbe azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek Szlovákiában van az állandó lakhelyük, és részt akarnak venni a májusi európai parlamenti választásokon, hívta fel a figyelmet a belügyminisztérium.

A külföldi állampolgársággal rendelkező, de Szlovákiában élő szavazóknak állandó lakhelyükön kell kérvényezniük, hogy felvegyék őket a választói jegyzékbe.

Az EP-választást Szlovákiában május 25-én, szombaton tartják. A választók 31 politikai tömörülés 340 jelöltje közül választhatnak 14 európai parlamenti képviselőt.

"A napokban az összes településre kézbesítjük a választással kapcsolatos anyagokat, tájékoztatókat, és előkészítjük a választási körzeteket is” – közölte a minisztérium.

A kampány a választás napja előtt 48 órával véget ér, vagyis május 22-én 23:59-kor kampánycsend lép életbe. A közvélemény-kutatásokra vonatkozó moratórium május 10-től, 23:59-től a szavazás lezárásáig tart.

A médiára vonatkozó kampánycsend május 23-án, csütörtökön 7 órakor kezdődik, és szintén a szavazás végéig marad érvényben. Ebben az időszakban tilos a választáson induló politikai pártokról, illetve jelöltekről szóló információkat közzétenni. Ez vonatkozik a televízióra és a rádióra, a médiaszolgáltatókra, a nyomtatott sajtóra és a hírügynökségekre is.

(TASR)