A külföldiekkel szembeni beteges gyűlölet vezérelte a kurdokra lövöldöző párizsi férfit

2022. december 25. - 18:55 | Külföld

A három kurd párizsi meggyilkolását beismerő francia nyugdíjas előbb egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy külföldieket gyilkoljon, akik ellen kóros gyűlöletet érez - közölte vasárnap a francia ügyészség.

A külföldiekkel szembeni beteges gyűlölet vezérelte a kurdokra lövöldöző párizsi férfit
Fotó: TASR/AP

"Szándékáról végül lemondott, mert kevesen tartózkodtak a városban, és a ruházata akadályozta a fegyvere gyors újratöltésében" - mondta Laure Beccuau párizsi ügyész.

Az előállított 69 éves férfi beismerte, hogy a külföldiek iránt érzett gyűlölete teljességgel kórossá vált - áll az ügyészségi közleményben.

A gyanúsított, akit szombaton egészségi okokból a rendőrség pszichiátriai rendelőjébe szállítottak, magát "depressziósnak" és "öngyilkosságra hajlamosnak" írta le, aki "heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába" - írta az ügyésznő.

Az egykori vonatvezető erőszakosan lépett fel a betörőkkel szemben. Június 30-án egy évi szabadságvesztésre ítélték fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény vádjával, az ítélet ellen fellebbezett. Tavaly decemberben további eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban.

A férfi péntek délben nyitott tüzet a francia főváros forgalmas X. kerületében egy kurd kulturális központnál. Két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt, három társukat megsebesítette, egyiküket súlyosan.

Előzőleg fegyverével és lőszerekkel a főváros északi részében fekvő Saint-Denis-be ment, hogy "külföldieket gyilkoljon". Ottlétét a jegye és a térfigyelő kamerák felvételei is tanúsítják. Visszatérve Párizsba a szülei házától gyalog ment az Enghien utcába, ahol a kurd kulturális központ található.

Az idős férfi közölte, hogy minden migránsra haragszik, és azért támadt a kurdokra, akiket nem is ismert, mert "az Iszlám Állammal folytatott harcuk során inkább a fogságot választották, ahelyett hogy öltek volna" - közölte Beccuau. Hozzátette: a férfi valamennyi töltényét ki akarta lőni és az utolsóval magával akart végezni.

A fodrászüzletben, ahol elfogták, mielőtt a rendőrség megérkezett volna, megtalálták a fegyverét és négy tárat összesen tizennégy tölténnyel, illetve egy dobozt 25 lőszerrel.


MTI