A külföldön dolgozó ingázókra nem vonatkozik a karantén, átengedik őket a határon és vissza

2020. március 12. - 16:19 | Belföld

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter a válságstáb csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, pénteken reggel 7 órától csak azokat a személyeket engedik be Szlovákia területére, akiknek hivatalosan állandó vagy átmeneti lakhelyük van az országban, illetve szlovák útlevéllel rendelkeznek.

A külföldön dolgozó ingázókra nem vonatkozik a karantén, átengedik őket a határon és vissza
Fotó: TASR

A belügyminiszter megemlítette azokat a munkavállalókat, akik a határ menti településeken dolgoznak és naponta ingáznak. Nekik azt javasolják, hogy kérjenek igazolást a munkaadójuktól a munkavállalásról. Rájuk nem vonatkozik sem a karantén, sem a beutazási tilalom.

Saková hozzátette, a határátkelőhelyeken igyekezni fognak úgy irányítani a forgalmat, hogy a munkába ingázókat részesítsék előnyben az átjutáskor, hogy időben megérkezhessenek a munkahelyükre.

A munkavállalókon és a fuvarozókon kívül azonban érvényes, hogy nemcsak a rizikós országokból visszatérő szlovák állampolgároknak kell kötelező otthoni karanténban maradniuk 14 napig, hanem mindenkinek, aki külföldön volt.

Denisa Saková belügyminiszter elmondta, a SIM-kártyák alapján meg tudják állapítani, hogy ki és mikor érkezett vissza külföldről az országba. A karantén megszegése esetén 1659 eurós bírság szabható ki.

Törölnek továbbá minden külföldi kirándulást, amely a napokban lenne esedékes.

Kapcsolódó cikkek:
Bezárják az összes iskolát és óvodát, lezárják a repülőtereket, korlátozzák az üzletek nyitvatartását!
Ezek a helyek zárnak be, és ezek maradhatnak nyitva péntek reggeltől
Két héttel későbbre tolódnak az írásbeli és a szóbeli érettségik

(para)

Címkék: koronavírus