Külföldön már megszokott, hamarosan nálunk is az lehet – nagy változás közeleg a gyógyszervásárlás terén

2023. november 27. - 11:56 | Belföld

Hamarosan Szlovákiában is bevezethetik azt, ami külföldön már megszokott – tehát már nemcsak gyógyszertárakban vásárolhatunk majd bizonyos gyógyszereket.

Külföldön már megszokott, hamarosan nálunk is az lehet – nagy változás közeleg a gyógyszervásárlás terén
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jelenleg csak gyógyszertárban vásárolhatunk gyógyszereket (olyanokat is, amiket nem az orvos írt fel), ami hétvégenként problémás lehet, mivel ezek többnyire csak délig vannak nyitva – kivéve az épp ügyeletben lévő patikákat.

Viszont egyes országokban, így például az Egyesült Államokban, Finnországban, Dániában, Nagy-Britanniában, vagy már Csehországban is van rá lehetőség, hogy akár élelmiszerüzletekben, vagy benzinkutakon is vásárolhassanak az emberek bizonyos gyógyszertermékeket.

A szlovákiai kereskedők is igyekeznek meghonosítani a trendet, ám bizonyos előírások mellett a gyógyszertárak elutasító álláspontjával is szembe kell nézniük.

Többek közt a dm és a Dr. Max drogéria is kacérkodik a gondolattal, hogy a drogériai termékek mellett gyógyszerek is megtalálhatók legyenek a polcaikon. Előbbi már jelezte, hogy az egyik pozsonyi boltjában szeretné megnyitni első patikarészlegét, viszont az orvosi recept nélküli gyógyszerek kínálatának bővítéséhez számos feltételt kell teljesítenie.

A Dr. Max egy úgynevezett gyógyszerszupermarketet akar nyitni, amely amellett, hogy ugyanolyan választékot kínálna, mint a kisebb, gyógyszereket is forgalmazó drogériák, a kínálatot egyéb olyan termékekkel is kiegészíthetik, amiket a hagyományos drogériákban nem biztos, hogy megtalálhatunk. A szabályok szerint ezekben a boltokban sem árulhatnak olyan gyógyszereket, amikhez orvosi recept szükségeltetik.


(zregionu.sk)