A külföldről hazatérők a bergi határátkelőnél gyülekeznek és várják, hogy elinduljon az intelligens karanténhoz szükséges alkalmazás (FOTÓK)

2020. május 22. - 17:57 | Belföld

A bergi határátkelőnél péntek délután elkezdtek gyülekezni azok a külföldről hazatérő állampolgárok, akik a házi karantént lehetővé tevő alkalmazás működésbe lépésére várnak. A kormány korábban azt közölte, hogy legkorábban pénteken 15 órától elindul az intelligens karantén, csakhogy nem így történt.

A külföldről hazatérők a bergi határátkelőnél gyülekeznek és várják, hogy elinduljon az intelligens karanténhoz szükséges alkalmazás (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Az egyik gondozó, Zuzana Svájcból tért haza három hónap után több kolléganőjével együtt. Elmondása szerint kora reggel érkezett a határátkelőhöz, azóta várja a fejleményeket. Hozzátette: állami karanténba nem akarnak menni, remélik, hogy az alkalmazás még a mai nap folyamán működésbe lép. „Estig várunk, ha nem lesz más megoldás, marad az állami karantén” – mondta.

Hana, aki Németországban végez gondozói munkát, és az a család szállította őt a határátkelőhöz, amelynek dolgozik, elmondása szerint számol azzal az eshetőséggel is, hogy az alkalmazás nem fog működésbe lépni.

Délelőtt ért a bergi határátkelőhöz a Németországból érkezett Juraj is. A sofőrnek, akit megkért, hogy szállítsa őt haza a határtól, háromórányi várakozás után el kellett mennie. Emiatt már nem tud hazajutni, tehát mindenképpen állami karanténba kell mennie.

A Kormányhivatal pénteken délután arról tájékoztatott, hogy még nem működik az intelligens karanténhoz szükséges eKaranténa nevű alkalmazás.

A közlemény szerint az alkalmazás, amely az új típusú koronavírussal összefüggésben lehetővé teszi az otthoni karantént, azonnal működésbe lép, mihelyt megérkezik az Apple és a Google vállalatok jóváhagyása.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint 15:00 óráig sem érkezett meg az értesítés arról, hogy az Apple és a Google vállalatok befejezték volna a szlovákiai eKaranténa alkalmazás elbírálását. Mindkét vállalat speciális felügyeletet gyakorolhat az alkalmazás működése felett.

Az intelligens karantént lehetővé tevő alkalmazásnak pénteken, 15:00-kor kellett volna működésbe lépnie. A kormányhivatal ezzel összefüggésben figyelmeztette az állampolgárokat, hogy még azelőtt ellenőrizzék a korona.gov.sk weboldalon, vajon „élesítették-e” már az alkalmazást, hogy elindulnak a határátkelők felé.

A rendőrség időközben a késő délutáni órákban arra figyelmeztet, hogy el van torlaszolva a D4-es autópálya Jarovce közelében, a torlódás mintegy 100 méterrel a rendőrségi ellenőrző pont előtt kezdődik.

A rendőrök azt kérik a Szlovákiába visszatérő állampolgároktól, hogy a Ligetfalu (Petržalka) – Berg vagy a Jarovce – Kittsee „kis” határátkelőt használják.


(TASR/para)