Külhoni Magyarságért Díjat adtak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek

2018. augusztus 20. - 17:34 | Kultúra

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség is Külhoni Magyarságért Díjat vehetett át augusztus 20-án, Budapesten az Országházban. A díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át Gál Eriknek, az SZMCS elnökének.

Külhoni Magyarságért Díjat adtak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek
Fotó: Pázmáneum

A Külhoni Magyarságért Díj alapításáról egy 2011-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek a miniszterelnök évente tíz díjat adományoz. A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20-a alkalmával adják át.

Az idei díjazottak:

Bíró Mária és Bíró Árpád, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetői,
Furu Árpád építészmérnök,
Horváth Emma, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője,
Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezete elnöke,
Korpás Éva énekes,
Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, Maros Megye Önkormányzatának elnöke,
Szomi Ilona tanár,
Tófalvi Éva sportoló,
a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál,
és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, jelenleg közel 1400 tagot számlál. Az elmúlt közel három évtized alatt Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. Gyermekekkel és fiatalokkal egyaránt, heti szinten önkéntes nevelőmunkát folytat. Évente több országos rendezvényt szerveznek, 2017 nyarán pedig kiemelt rendezvényeként megszervezte az egész tagságot megmozgató összmagyar Szövetségi Nagytábort. A cserkészcsapatokban hónapról hónapra több száz gyermek számára teszik lehetővé a játszva fejlődés élményét.

mti/szmcs