Különdíjat kapott Cséfalvay Á. András a cseh sajtófotó gáláján!

2018. november 22. - 20:39 | Kultúra

Újabb elismerésben részesült a Paraméter fotósa, Cséfalvay Á. András – ezúttal a cseh sajtófotó prágai gáláján kapott különdíjat.

Különdíjat kapott Cséfalvay Á. András a cseh sajtófotó gáláján!
Cséfalvay Á. András (jobbra) - Fotó: Martin Salajka

A Czech Press Photo idei évfolyamában 480 fotós nyújtotta be pályázatát. A zsűri összesen 6 456 fotót értékelt. Az ünnepélyes átadónak a prágai Staroměstska radnica adott otthont.

Cséfalvay Á. András a cseh sajtófotó-pályázat hétfői gáláján elnyerte a Gyermekek díját.


Fotó: Martin Salajka

A Gyermekek díja a cseh sajtófotó-pályázat egyik különdíja, amelynek zsűrizésébe gyerekeket vontak be: idén a cseh rádió gyermekkórusának tagjai dönthettek a nyertesről.

András díjazott fotója idén augusztusban jelent meg a Paraméteren a sérült gyermekek foglalkoztatásával és kezelésével foglalkozó szenci Nefelejcs Házról készült riportunkban.

A zsűriző gyerekek így értékelték a fotót: „A legtöbbünket az a fotó érintette meg, amely egy ágyban fekvő gyermeket ábrázol, arcán könnycsepp, tekintetében nyugalom, megadás, szomorúság. Ez a kép egyetlen pillanatban ragadja meg egy magányos gyermek történetét. Az emberi élet egy olyan részéről mesél, amely nem túl vidám. Azért esett a választásunk erre a fotóra, mert emlékeztet minket arra, hogy nem minden gyermeknek adatik meg a boldog élet. Nagyon hatásos fotó!”

A fotós bevallotta, meglepte őt a gyerekek választása, hiszen az elmúlt években rendre természetfotók kapták ezt a különdíjat.

Cséfalvay Á. András elmondta, nagyon pozitív emlékei vannak azzal a bizonyos fotózással kapcsolatban, amikor a díjazott fényképet készítette: „Összesen kétszer jártam a szenci Nefelejcs Házban. Először tavaly augusztusban, másodszor pedig egy évvel később – ekkor készült a most díjazott fotó. Mindkét alkalommal nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Az ott dolgozók lelkesedése, elszántsága szerintem példaértékű mindannyiunk számára.”

A fotós kiemelte, érzelmileg mindig pozitívan hatnak rá az ilyen fotózások, hiszen pedagógusi múltjából kifolyólag közel állnak hozzá a gyerekek, fizikai és mentális állapotuktól függetlenül.

A pályázat 2019. január 30-ig megtekinthető.

A fiatal dunaszerdahelyi fotós tavaly a Slovak Press Photo 6. évadjának gáláján részesült rangos elismerésben. Akkor a Művészet kategóriában ért el harmadik helyezést, mégpedig egy tavalyi, igencsak ellentmondásos megítélésű rendezvény, a pozsonyi szado-mazo kiállításról szóló fotósorozatával.

Cséfalvay Á. András egy további munkája is elismerésben részesült a 2017-es pozsonyi gálán. A fotósorozat - amely a Mindennapi élet kategóriában részült dicséretben - egy 10 éves, tanulási nehézségekkel, viselkedési zavarokkal küzdő kisdiák iskolai életét mutatja be.

(fl)