Különféle pályázatokon keresztül több százezer eurót tervez szétosztani Nagyszombat megye

2021. december 5. - 18:53 | Régió

A támogatásokat Nagyszombat Megye Önkormányzatának (TTSK) képviselői az idei utolsó ülésükön hagyják jóvá. 600 ezer eurót osztanak szét szervezetek és önkormányzatok között, a háziorvosok 200 ezer eurós csomagból igényelhetnek támogatást. Erről Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke tájékoztatott.

Különféle pályázatokon keresztül több százezer eurót tervez szétosztani Nagyszombat megye
Jozef Viskupič (TASR)

„A jövő évi költségvetést úgy tudtuk kialakítani, hogy a koronavírus-járvány okozta krízis ne befolyásolja a támogatások mértékét. A jogosult pályázók széles köre összesen közel 2,9 millió eurót kap különböző közhasznú programjaik megvalósítására. Közel 600 ezer euró a Nagyszombat megye területén lévő önkormányzatok és az itt működő szervezetek karitatív tevékenységét segíti. Az előző időszak felhívásaival ellentétben a támogatott tervek köre a környezetvédelem és alkotás területére is bővült” – jelentette be Viskupič.

Két felhívás keretében 450 000 eurót különítenek el a szervezetek és 150 000 eurót az önkormányzatok számára. A támogatások célja a kultúra, a sport, a szociális ellátás, az egészségügy és a környezetvédelem területén végzett karitatív tevékenység fejlesztésének támogatása. A támogatás minimális összege 500 euró, a pályázók önrésze a jóváhagyott támogatás összegének 10 százaléka. 2022. január 1-től február 4-ig lesz lehetőség elektronikusan pályázni, az egyes támogatások elosztásáról májusi ülésükön döntenek a képviselők.

Viskupič hozzátette, támogatásban részesülhetnek a jelenlegi és a leendő gyermek- és felnőtt háziorvosok is. „Például havi 700 eurós hozzájárulást kaphatnak az atesztációjukhoz, vagy legfeljebb 20 000 euró támogatást egy új járóbeteg-rendelő felszereléséhez. Ezzel igyekszünk megfelelő számú orvost biztosítani, akik – nemcsak a járvány időszakában – térségünkben a jó egészségügyi ellátás alapját jelentik – mondta. A pályázatok elektronikusan január 17-től lesznek beküldhetők. Mindegyiket a területen fennálló valós igények alapján, folyamatosan, egész évben értékelik. A sikeres pályázók havi 150 euróig terjedő hozzájárulást is kaphatnak, amely a lakhatási költségek fedezésére szolgál.

A megye ezen támogatását azok a pedagógusok és középiskolai szakoktatók is igényelhetik, akik legfeljebb 5 évvel a főiskola elvégzése után vannak.

TASR