Különleges előadással készül a Komáromi Jókai Színház, elsőként csatlakozik az autistabarát intézményekhez

2023. december 8. - 09:23 | Kultúra

Különleges előadással készül decemberben a Komáromi Jókai Színház, Mark St. Germain Táncórák című szemléletformáló játékot viszik színpadra.

Különleges előadással készül a Komáromi Jókai Színház, elsőként csatlakozik az autistabarát intézményekhez
A színház felvételei (Továbbiakért kattints!)

„Azért tettük műsorra ezt az előadást, mert szeretnénk mi is autistabarát színházzá válni. Ez azt jelenti, hogy nagyobb odafigyeléssel leszünk azon nézőink iránt, akik autizmussal élnek” – számolt be róla a Paraméternek Gál Tamás színházigazgató.

Az autistabarát intézmény a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy az autizmussal élő nézők számára a színház biztosít egy kis csomagot, melyet igény szerint kérhetnek a látogatók a jegypénztárnál. A csomag tartalmazni fog fülvédőd – annak érdekében, hogy a hangosabb, zavaró zajokat e nézők ki tudják szűrni –, illetve nyugtató játékokat, melyek az előadást nem zavarják, ám el tudják vonni az adott személy figyelmét a számára zavaró effektekről. Azonkívül három kártyát, a színházlátogatás 10 alapszabályát, a színház alaprajzát, bejelölve a kijáratot, illetve hogy merre lehet eljutni a wc-re, büfébe, nézőtérre, ruhatárba, a harmadik kártya felmutatásával előadás alatt is végszükség esetén lehetőségük lesz elhagyni a színháztermet, nyugodt környezetben megpihenhetnek, majd, amikor úgy érzik, újra visszatérhetnek a nézőtérre.

Az említett színdarab célja pedig éppen az, hogy a nézők jobban megértsék, mi is az az autizmus. A Táncórák című darab szereplői Segna és Ever, akik szomszédok. Még sosem találkoztak, mindketten bezárkóztak a saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben megsérült. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsenget Sengához, s arra kéri, tanítsa meg táncolni. Lépegetnek egymás felé, először kicsit ügyetlenül, aztán kíváncsi figyelemmel, milyen is a másik világa, majd ahogy megismerik egymást, érzelmekből is leckéket vesznek. Külön-külön és közösen is megpróbálnak „kitáncolni” a maguk komfortzónájából, amelyben jó ideje éldegélnek.

A Komáromi Jókai Színház az előadással Szlovákiában elsőként csatlakozik az autistabarát intézményekhez.

A Táncórák című szemléletformáló játék a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciója, mely a Kisebbségi Kulturális Alap, illetve a Nadácia SPP-nek köszönhetően valósult meg. A Komáromi Jókai Színházban e hónapban tűzik műsorra, a főpróbára december 8-án, pénteken kerül sor. A darabot Gál Tamás (Jászai-díjas és Dosky díjas) színművész, színházigazgató rendezte.

A Komáromi Jókai Színház egyébként a kerekesszékes nézőire is gondolt: már korábban akadálymentesítették az intézményt. Európai Uniós támogatásból liftet helyeztek el az épületben, szponzoroknak, illetve Komárom Város Önkormányzatának (Magyarország) köszönhetően pedig a mozgáskorlátozottak számára kialakítottak egy mellékhelyiséget is.

(SzC)