Különleges kommandósokat küld Amerika az Iszlám Állam ellen

2015. december 2. - 07:08 | Külföld

Washington kész erősítést küldeni a Szíria északi részén szolgáló 50 fős különleges erőinek és különleges kiképzésű egységet telepítene Irakba - mondta kedden Ashton Carter védelmi miniszter. Az iraki egység feladata többek között az Iszlám Állam vezetőinek foglyul ejtése lesz.

Az Irakba küldendő egység elsődleges feladata lesz, hogy támadásokat szervezzen, túszokat szabadítson ki, hírszerzési adatokat gyűjtsön és foglyul ejtse az Iszlám Állam vezető embereit - közölte Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a képviselőház fegyveres erők bizottságában rendezett meghallgatáson.

Ezekkel az akciókkal az amerikai különleges erőknek ez az egysége ösztönözni akarja a helyi erőket a dzsihadisták elleni küzdelemben.

Carter szerint az Egyesült Államok kész kiterjeszteni a szíriai hadműveleteket további különleges erők odaküldésével. Barack Obama elnök október végén engedélyezte, hogy a különleges erők legfeljebb ötven katonáját tanácsadói feladattal Szíriába vezényeljék. Az ő tevékenységüket kívánja most megerősíteni Washington - mondta a védelmi miniszter.

"Háborúban állunk az Iszlám Állammal" - állapította meg Ash Carter, aki szerint a világ többi részének is fokoznia kell erőfeszítéseit a dzsihadisták elleni harcban, mert szerinte csak így lehet elkerülni, hogy megismétlődjenek a november 13-i párizsi merényletekhez hasonló véres események.

A miniszter szerint Oroszország meghirdette ugyan az Iszlám Állam legyőzésére irányuló célját, de ennek teljesítése helyett a szíriai ellenzékre mér csapásokat. "Itt az ideje, hogy Oroszország a jó oldalra álljon" - mondta Carter.

A tárcavezető közölte, az Egyesült Államok elvárja Törökországtól, hogy aktívabban vegyen részt az Iszlám Állam elleni légi és szárazföldi műveletekben, ezen kívül szigorúbban ellenőrizze saját határát. Carter Ankara szemére vetette, hogy a török légi hadműveletek legnagyobb része nem az Iszlám Állam, hanem a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen irányul.

Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök ugyanezen a meghallgatáson azt mondta, Szíriában nehezebb szembeszállni az Iszlám Állammal, mint Irakban. Szíriában ugyanis a terroristaellenes koalíciónak nincs megfelelő partnere.

Márpedig a vezérkari főnök szerint a siker érdekében szükség lenne olyan helyi partnerekre, akik képesek lennének nemcsak elhódítani területeket a dzsihadistáktól, hanem saját ellenőrzésük alatt is tartani azokat. Irakban Dunford szerint azért könnyebb a helyzet, mert ott az amerikaiak számíthatnak a kormányerőkre és a helyi kurdokra is ebben a harcban.

(MTI)