Különleges, legalább 100 milliós beruházás érkezik Szlovákiába (FOTÓK)

2022. június 30. - 18:48 | Régió

Szlovákia történetének egyik legnagyobb biotechnológiai beruházása érkezik az országba. A német Evonik konszern (korábbi nevén Degussa) új üzemet épít leányvállalatában, az Evonik Fermas telephelyén, ahol tisztítószerekhez és higiéniai termékekhez adható ökológiai adalékanyagokat fognak gyártani.

Különleges, legalább 100 milliós beruházás érkezik Szlovákiába (FOTÓK)

Mindez azért előnyös, mert a vegyiparban és a kozmetikai iparban eddig használt kőolajtermékeket innovatív biofelületaktív anyagok váltják fel, amelyeket a dextróz cukor fermentálása által lehet előállítani.

Olyan természetes, nem mérgező összetevőkről van szó, amelyek kíméletesek a bőrhöz, a természetben pedig 40-szer könnyebben bomlanak le a szintetikus anyagokhoz képest, emelte ki Miroslav Havlík, az Evonik Fermas vezetője.

A beruházás pontos összegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a Denník E azonban azt írja, legalább 100 millió euróról lehet szó.

A termelés új perspektívát ad az érintett üzemnek, amelyben korábban csökkentették az állati takarmányokhoz adott aminosav-termelést. A befektetés által nő az alkalmazottak száma is.

Az új gyár az első ilyen jellegű nagyüzemi gyártás lesz a világon.


(DenníkE)