Különleges leleteket találtak egy pálos monostor feltárása során

Freskótöredéket őrző zárkő, egy középkori kódex maradványai, illetve a 15-16. századból származó érmék is előkerültek a rozsnyói járásbeli Szalóc (Slavec) község részét képező Gombaszögön, az egykori pálos monostor térségében megvalósult háromhetes ásatás során.

Különleges leleteket találtak egy pálos monostor feltárása során
Fotó: TASR

A nemzetközi régészeti kutatás kivitelezője a rimaszombati (Rimavská Sobota) Gömör-Kishonti Múzeum és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete.

„Ebben a szezonban az egykori monostor templomára összpontosítottunk, melynek már feltártuk a hajóját, a következő cél a presbitérium” – mondta el Alexander Botoš, a rimaszombati múzeum régésze. Hozzátette: az egyik legértékesebb lelet egy Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló freskótöredék, amely a gótikus boltozat egy faragott zárkövén maradt meg. Megtalálták továbbá egy középkori kódex maradványait is, amelynek nemcsak a bronz veretei, hanem a bőrrel bevont fatáblák is megmaradtak.

A régész elmondása szerint az ásatáson találták egy régebbi, nagymorva időszakból származó objektumot is, és egy nyolcszögletű bástya alapjait, amely a későbbi erődítmény részét képezhette, melyet a monostor helyére építettek. A további terv, hogy feltárják az egykori egyházi intézmény teljes területét.

A régészeti feltárás megkezdése előtt a terepet meg kellett tisztítani a növényektől és az ide hordott építési hulladéktól. A munkát a Sine Metu Polgári Társulás (PT) önkéntesei végezték. A kolostor területe a PT tulajdona, a jövőben turisztikai célpontot szeretnének itt kialakítani.

„Háromnyelvű információs táblákat tervezünk elhelyezni, és egy tájékoztató füzetet is szeretnénk kiadni” – mondta el Orosz Örs, a PT elnöke, hozzátéve: innen indul a gombaszögi tanösvény is, amely a térség történelmét és természeti értékeit mutatja be. A Gombaszögi Nyári Tábor idején közvetlenül a lelőhely közelében a családos táborozók számára kialakított Bebek kemping kap majd helyet. A rendezvény ideje alatt pedig szakember által vezetett ismeretterjesztő séták indulnak majd a lelőhelyen belül is.

Gombaszög a pálos rend 1371-ben alapított, és egyben legnagyobb monostorának adott helyet. A monostor és a csatlakozó templom gótikus stílusban épült. 1566-ban Bebek György elfoglalta, és az épületet erődítménnyé alakította át. A 16. század végén lerombolták, köveit széthordták, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet mutatkozott.

A területen először került sor komplex régészeti feltárásra.


TASR/para