Különös akció: a NAKA rendőrautójában keresték a körözés alatt álló gyanúsítottakat a fegyveres rendőrök

2021. július 22. - 09:16 | Belföld

Különös bevetése volt szerdán a belügyminisztériumi felügyelőségnek: fegyveres rendőrök megállították és átkutatták a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) rendőrautóját Bazinnál (Pezinok) – írja az Aktuality.sk.

A lap úgy tudja, a szobránci (Sobrance) Idegenrendészeti és Határőrségi Hivatal egységei a belügyminisztériumi felügyelőség utasítására szökésben lévő gyanúsítottakat kerestek, ezért három civil autóval blokkolták a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció egységét.

A NAKA rendőrautója a bazini Speciális Ügyészi Hivatalba tartott a reggeli órákban, amikor ellenőrizték őket. Az Aktuality.sk azt írja, a fegyveres rendőrök azt kiáltották a NAKA rendőreinek, hogy szálljanak ki a kocsiból, majd átkutatták azt.

Mint kiderült, nem átverésről volt szó, hanem a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának egy nem megszokott ellenőrzéséről.

A NAKA rendőrei nem tudták, mihez kezdjenek az akcióval, ezért egy újabb egységet akartak a helyszínre hívni, a fegyveres ellenőrök azonban beugráltak az autókba és elhajtottak.

A belügyminisztérium ellenőrzési hivatalának nyomozócsoportja kedden meggyanúsította a Tisztítótűz (Očistec) és az Isten malmai (Božie mlyny) rendőrségi ügyek három tanúját. Egyikük a Takáč-klán korábbi tagja, Dömötör Csaba, akit őrizetbe is vettek. A másik két tanút, Matej Zemant és Peter Petrovot nem találták otthon, ezért körözést adtak ki ellenük.

A szerdai szokatlan ellenőrzés a lap szerint nyilvánvalóan a titkosszolgálati jelentésből származó információval összefüggő nyomozáshoz kapcsolódik. Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy a nyomozók befolyásolhatták a tanúkat. Az érintett nyomozók azonban elutasítják a vádakat, a NAKA pedig feljelentést tett a szerdai ellenőrzés miatt.

A belső ellenőrzési hivatal nem reagált az Aktuallity megkeresésére. Roman Mikulec belügyminiszter a Denník N-nek azt nyilatkozta, vizsgálják, hogy ki írta alá az ellenőrzésről szóló megbízatást és pontosan mi volt benne.


(Aktuality.sk)