Különös haláleset, lehallgatások és beépített ügynök is szerepet játszik a NAKA és a belső ellenőrzés háborújában

2021. szeptember 14. - 15:24 | Belföld

A belügyminisztériumi belső ellenőrzés már nemcssak Ján Čurilla és Pavol Ďurko, de Štefan Mašin és Milan Sabota nyomozókat is meggyanúsította hatásköri visszaéléssel és nyomozás akadályozásával. Lényegében azzal, hogy az inspekció emberei ellen terveztek fellépni, illetve manipulálták az előző kormány rendőri és adóhatósági vezetését is érintő korrupciós bűnügyekben megtett tanúvallomásokat - írja a Denník N.

Különös haláleset, lehallgatások és beépített ügynök is szerepet játszik a NAKA és a belső ellenőrzés háborújában
Rendőrségi felvétel

A Denník N ugyanakkor rámutat arra is, hogy a Čurilla és Ďurka meggyanúsításáról szóló dokumentumot az a Michal Vyšváder vizsgálótiszt írta alá a belső ellenőrzéstől, akinek a neve ugyancsak szerepel a NAKA-tól kiszivárgott dokumentumban, mely egy bűnszervezet létét feltételezte, és gyanús személyként említik benne Branislav Zurian korábbi NAKA-igazgatót, Diana Santusovát a belső ellenőrzéstől, és Ján Kaľavský korábbi nyomozót. A dokumentum egy javaslat arra, hogy ezek ellen a személyek ellen eljárást indítsanak, és köztük van Vyšváder is.

Čurillát és Ďurkát a Denník N cikke szerint azzal gyanúsítják többek között, hogy tavaly májusban meghiúsították Martin Mikulec, a Takáč-banda legutóbbi vezérének tartott Ľubomír Kudlička jobbkezének kihallgatását. Mielőtt Mikulecet letartóztatták volna, Horvátországba ment, mielőtt pedig visszatért volna, Čurilláék a gyanúsítás szerint figyelmeztették. Mikulec emiatt nem Szlovákiába tért haza, hanem Csehországba utazott, ahol pedig augusztusban felakasztva találtak rá.

A másik gyanúsítás csak Ďurkát érinti, és azt, hogy úgy írta meg a Dömötör Csaba (Takáč-banda) kihallgatásáról szóló jegyzőkönyvet, hogy az üljön azzal, amit társa, a szintén bűnszervezeti tag Matej Zeman vallott.

A két vizsgálótiszt ellen bizonyítékokként lehallgatásokat és egy beépített ügynök, Ján Kaľavský vallomását is felhozták.

A két vizsgálótiszt ügyvédje, Peter Kubina az általuk benyújtott panaszban kifejti, hogy abban nincs semmi logika, hogy meghiúsítsák Mikulec hazatérését.

Való igaz, hogy Čurillának ikerült felvennie vele a kapcsolatot. A telefonbeszélgetésből, melyet lehallgattak, szerepel a felvétel a vizsgálati anyagban is, és az derül ki róla a Denník N szerint, hogy Mikulec ígéretet tett neki, hogy hazatér és vallomást tesz. A megbeszélt időpontra, sem utána viszont nem érkezett meg, ezt követően pedig az ügyvédje sem tudta, hol tartózkodik, a telefonját pedig nem vette fel. Hónapokkal később derült ki, hogy Csehországban felakasztva találtak rá a holttestére.

A belső ellenőrzés ugyanakkor arra építette a gyanúsítást, hogy Čurilla és Ďurka leállították Mikulec hazatérését. Erről volt kollégájuk, az említett Ján Kaľavský vall, aki az ügyben beépített ügynökként szerepel.

Ő azt vallotta, hogy mikor az informátora, Peter Petrov (Takáč-banda) elmondta, hogy Mikulec készül haza, Čurilla és Ďurka azt jelezték, hogy ne jöjjön. Tették ezt a vallomása szerint a Petrovval folytatott telefonbeszélgetése alatt, de nem szóban, csak egy gesztussal jeleztek, Kaľavský azt viszont nem részletezte, hogy melyikük. A vallomása szerint más rendőrök is jelen voltak, de ők nincsenek megemlítve és nem is voltak kihallgatva.

Kaľavský a két vizsgálótiszt utasítáát azzal is próbálta magyarázni, hogy azon a héten nem volt szolgálatban a Specializált Büntetőbíróságon Ján Hrubala bíró, tehát Mikulec vizsgálati fogságáról más döntött volna, miközben Kaľavský szerint Čurilláék javarészt akkor cselekszenek, mikor meghatározott bírók járhatnak el az ügyeikben. Azt is mondta, hogy a bírók után jártak, és felvázolták nekik a helyzetet, a bíró pedig így az ő szemszögükből hozhatott döntést egy-egy vizsgálati fogságról. A vizsgálótisztek az ügyvédjükön keresztül ezt visszautasították.

További bizonyítékként szerepel az anyagban az az sms, amit korábban Robert Fico és Peter Pellegrini is lobogtatott, és amit Čurilla írt Kaľavskýnak Dömötör kihallgatásáról. Ebben az üzenetben Čurilla pontokba szedte egy kihallgatás eredményét, és küldte át Kaľavskýnak, viszont azt úgy tálalták később, mintha ezzel az sms-sel próbálta volna a vizsgálótiszt befolyásolni egy kihallgatás menetét, lényegében felvázolva, mit kéne a tanúnak mondania.

Ami árulkodó volt viszont, hogy az sms később született (tavaly augusztus 22.), mint amikor a kihallgatás zajlott (tavaly augusztus 19-20.), ami pedig az érzékeny ügyeket vizsgáló Čurilla verzióját igazolja.

(Denník N)