Különös véletlen volna, hogy a néhai Pápay-klán utolsó nagymegyeri mohikánjának házát vette meg a határőrök főnöke?

Mindenki számára ismert a Pápay-klán véres tündöklésének és bukásának története, mely a szlovákiai szervezett bűnözés egyik legkeményebb fejezete. 1999-es lemészárlásuk egyik "túlélője" volt a szintén a bűnszervezethez közel állónak tartott nagymegyeri K. Norbert, akit a tízes gyilkosság utáni években több alkalommal is megkíséreltek meggyilkolni.

Különös véletlen volna, hogy a néhai Pápay-klán utolsó nagymegyeri mohikánjának házát vette meg a határőrök főnöke?
Csémi Ladislav (Fotó: TASR)

Most egy meglehetősen érdekfeszítő ingatlancsere révén került be a sajtóba, melyről a Plus 7 dní hetilap írt legutóbbi számában.

Emlékeztetnek arra, hogy K. Norbertet a rendőrség több alkalommal is letartóztatta, azzal gyanúsították, hogy védelmi pénzeket szed, konkrét esetek szólnak arról, hogy bártulajdonosok fejéhez szorított pisztolyt vagy épp vendéglátóhelyek felgyújtásával fenyegetőzött. 2010-ben tanúk befolyásolásával is gyanúsították, a rendőrség azonban ennél tovább soha nem jutott.

Ismert az is, hogy tíz éve közös cége van a pozsonyi Sýkora-klán egyik ágát egykor vezető, jelenleg azonban 25 éves börtönbüntetését töltő Ladislav Bališsal, ez a Bako Invest.

Több perben is szerepel tanúként, a Specializált Büntető Bíróságon zajló, Sátor Lajoshoz és Nagy "Csonti" Zsolthoz köthető bűnbanda ügyeinek tárgyalására is tervezi beidézni az ügyész.

K. Norbertet Nagymegyeren mindenki ismeri, és mindenki óvakodik is tőle, éppen ezért kevesen is mernének szólni a rendőrségnek, ha problémájuk akadna vele - írja a lap.

Az a bizonyos üzlet, aminek apropóján bekerült a sajtóba, közvetlenül közte és Csémi Ladislav, a szlovák Határ- és Idegenrendészet igazgatója közt zajlott le.

Nem akárkiről van szó, akinek nemrégiben történt második esküvőjén még Robert Kaliňák belügyminiszter is megjelent.

Fotó: Plus 7 dní

Csémi éppen feleségével - aki szintén rendőrnő - vásárolta meg az idei év elején azt a házat, amelyet előtte K. Norbert birtokolt, és ahol ő maga lakott is.

A lap elérte az ügyben K. Norbertet, aki a kérdésükre tagadta a dolgot. "Nem, én nem adtam el semmit" - mondta, majd lerakta a telefont.

Vele szemben Csémi nem zárkózott el a nyilatkozattétel elől, és határozottan meg is erősítette az ingatlanvásárlást.

"Igen, házat vásároltam K. Norberttől, és igen, ez az a K. Norbert, aki Pápayékhoz állt közel. A feleségemmel házat kerestünk Nagymegyeren. Rábukkantam egy hirdetésre, melyben az állt, hogy ez a ház eladó, és teljesen hétköznapi módon jelentkeztem. Egy kisvárosban élünk, itt sok mindenből az ember nem válogathat, ez a ház pedig teljesítette az elképzeléseinket. A ház mindössze 12 éves, az ára pedig viszonylag alacsony volt. Elárulom, hogy valamivel 100 ezer felett volt, ami itt középkategóriásnak számít. Tetszett számunkra, hogy a beltere nagyobb, mint a ház, amiben eddig laktunk, a kert pedig kisebb. A munkám mellett nagy telekről nincs időm gondoskodni. További előnye volt, hogy nincs messze a szüleim házától, tehát ez a ház mindenben megfelelt. Egyedül az zavart, hogy ki volt a tulajdonosa. Ezt azonban befolyásolni nem tudom. Hosszú ideig fontolgattam, hogy belemenjek-e, vagy keressek valami mást. El kellett döntenem, hogy életemben először a magánéletemet helyezem-e előtérbe.

Végül azt mondtam, hogy a házvásárlás semmilyen módon nem befolyásolja a munkámat, és belementem. Persze előfordulhat, hogy valaki emögött valami tisztességtelenséget lát. De nekem K. Norberthez semmi közöm. Néhány alkalommal találkoztunk, a házzal kapcsolatos formalitások miatt, a kapcsolatunk viszont minimális. Kikerülni nem tudjuk egymást, hiszen ugyanabban a kisvárosban lakunk. Ha pedig találkozunk, üdvözöljük egymást, legfeljebb leállunk néhány szóra"

- magyarázta Csémi.

A Plus 7 dní szerint Csémi többször is hangsúlyozta, hogy semmi köze K. Norberthez, korábban viszont szintén az ő cégétől bérelt lakást. Ezt végül az idegenrendészeti főnök azzal magyarázta, hogy szüksége volt egy ideiglenes megoldásra, és K. Norbert sok ingatlant birtokol Nagymegyeren.

A hetilap cikkírója megjegyzi, hogy noha Csémi nem sértett ezzel törvényt létezik egy etikai kódex a rendőri testület tagjai számára, amiben pedig az áll, hogy a rendőr szolgálati tevékenységén kívül tudatosan nem léphet kapcsolatba olyan személyekkel, akik súlyos bűncselekmények elkövetéséhez köthetők.

(plus7dni)