Kulturális COVID-szemafor: Hétfőtől várhatóan kinyithatnak a színházak, de nem valószínű, hogy nyárig sok előadás lesz

2021. április 28. - 19:12 | Kultúra

Két hónappal a színházak nyári szünete előtt a kormány szerdán elfogadta a kulturális eseményekre vonatkozó COVID-szemafort, hétfőtől akár már nézők előtt, igaz, csak félházzal játszhatnának a színházak. A Komáromi Jókai Színház legkorábban május közepén nyithat, a kassai Thália csak júniusra tervez néhány nézős előadást. Az Ifjú Szivek Táncszínház Pozsonyban biztosan nem fog játszani. A kulturális rendezvényekre viszont enyhébb szabályok vonatkoznak, mint például a sportrendezvényekre, amelyek elvben e héttől szintén látogathatóak.

Kulturális COVID-szemafor: Hétfőtől várhatóan kinyithatnak a színházak, de nem valószínű, hogy nyárig sok előadás lesz
Fotó: Paraméter

Szerdán elfogadta a kormány a kulturális rendezvényekre vonatkozó úgynevezett COVID-szemafort, amely az aktuális járványhelyzetnek megfelelően szabályozza a nézőszámot és a nézpkre vonatkozó szabályokat a rendezvényeken. A várhatóan hétfőn életbe lépő rendszer – még az országos tisztifőorvosnak kell rendeletben kihirdetnie – 50 százalékos nézőszámot engedélyez, megszabva azonban a maximális felső határt.

Állóhelyre csak zöld sávban

A szemafor piros riasztásnál engedélyezi először a nézőket a rendezvényeken – fekete és bordó riasztásnál nem lehetnek jelen nézők –, és beltéren 150, kültéren 200 főben maximálja a nézőszámot az 50 százalékos korlátozás mellett. Rózsaszín riasztástól egészen a sárga riasztásig beltéren 250, kültéren 500 néző lehet jelen, de érvényes az 50 százalékos korlátozás is. Állóhelyekre csak zöld sávban lehet majd nézőket beengedni, a kültéri és a beltéri rendezvényekre egyaránt, az eltérés csak a nézőszámban lesz: kültéren maximum 1000, beltéren 500 néző nézheti majd állva a rendezvényt.

Milanová: újraindulhat a kulturális élet

Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter szerint hónapokig dolgoztak a dokumentumon, és az elfogadott változat a 17. a sorban, amit elkészítettek. „Örülök, hogy sikerült elfogadni a kulturális szemafort, ennek köszönhetően újra indulhat a kulturális élet” – jelentette ki Milanová. Szerinte a szemafort úgy állították össze, hogy a elsősorban a nézők biztonságát tartották szem előtt.

A szemafor azonban nem vonatkozik minden kulturális rendezvényre egységesen. Teljesen kizárták belőle a táncmulatságokat, a bálokat, és a vásárokat, de a mozik is csak később nyithatnak.

„A mozik legkorábban csak a narancs riasztás idején fogadhatnak majd nézőket, de akkor már kinyithatnak a beltéri büfék is” – tájékoztatott a minisztérium.

Piros és rózsaszín riasztás esetén csak az épületen kívül lehet büfét szervezni. A minisztérium szerint a mozikra vonatkozó korlátozást egyeztették az üzemeltetőkkel is, a mozik nyitásának késleltetése az üzemeltetők kérésére történt. Nem vonatkozik a kiállításokra és múzeumokra sem, nekik a 15 négyzetméter/látogató szabályt kell betartani

Rigó: a kultúra ismét vesztett

Bírálja a kulturális szemafort Rigó Konrád (Híd) korábbi kulturális államtitkár. „Az, hogy nyitunk kiváló. Az, hogy ez a kulturális szegmenst is végre érinti még jobb. Az, hogy miért nem nyithattak a galériák és a múzeumok már régen azt már soha nem tudjuk meg.

Egy biztos, a Milanová miniszter asszony hatalmas sikerként szeretné eladni a kulturális szemafort, ami egy dolgot biztosan igazol: későn érkezik és elégtelen” – tájékoztatta a Paramétert Rigó.

Szerinte ráadásul rossz is a szabályozás, legalábbis a kültéri rendezvények setében. „A kultúra vesztett – a sporttal szemben mindenképp. Ha a stadionokba 2000 ember térhet vissza egy kültéri kulturális rendezvényre pedig a legjobb esetben is legfeljebb 1000 az nem siker, hanem kudarc” – mondta Rigó.

Enyhébb feltételek a nézőknek

A minisztérium szerint azonban nem szabad összehasonlítani a kulturális COVID-szemafort és a sportrendezvényekre a héten kiadott rendelkezést. „Az csak egy pilotprojekt, valójában csak egy kísérlet” – mondta a miniszter a sportrendezvényekre vonatkozó előírásokról.

A kulturális rendezvények nézőire enyhébb rendelkezések vonatkoznak, mint a meccsekre készülő szurkolókra: ugyan a kulturális rendezvények szervezőinek is listát vezetniük a nézőkről, azok e-mail-címeikkel és telefonszámaikkal arra az esetre, ha utólagosan kiderülne: a rendezvényen fertőzési gócpont alakult ki. A nézőknek viszont nem kötelező a PCR teszt, elég csak a 24 óránál nem régibb negatív antigén teszt.

A Komáromi Jókai várhatóan májusban kinyit

A színházak azonban egyelőre még nem tudják, hogy még ebben az évadban hány előadás lesz, illetve lesz-e előadás nézők előtt, de jövő héten még szinte sehol sem játszanak.

A Komáromi Jókai Színház május közepétől tartja valószínűnek a nézős előadásokat. „Valószínűleg jövő héten még nem lesznek előadások, május közepe a reálisabb időpont” – mondta a Paraméternek Varga Emese, a Jókai Színház dramaturgja. Szerinte az is kérdés, hogy mekkora lesz az érdeklődés a nézők részéről.

„Az is kérdés, hogy milyen gyorsan tudjuk mobilizálni a nézőket. Azt sejtettük, hogy a nyitás fokozatos lesz, elkészült Nádas Péter Temetés és Silvester Lavrík Csöndes ház című darabja, emellett a Prah című Spiró darabot is felújítottuk” – tájékoztatott Varga Emese.

Szerinte ezeket a darabokat kisebb nézőlétszám mellett is be tudják mutatni rentábilisan.

A kassai Thália nyárig már nem játszik

A Thália Színház a tavaszi évadban várhatóan már csak néhány alkalommal fogad majd nézőket. A színházat több tragédia is érte az utóbbi időszakban, három munkatársát is elveszítette, akiket nem könnyű pótolni.

„Április végén már nem nagyon lehet májusra programot összeállítani, júniusban pedig a kisvárdai színházi fesztiválon szerepel a társulat” – mondta a Paraméternek Czajlik József igazgató.

Júniusban lehet, hogy lesz néhány előadásuk nézőkkel, ők már a jövő évadot tervezik, az idei évadtervet átcsúsztatjuk a jövő évre. A pontos menetrendet jövő héten döntik el. „Még változhat a helyzet, jelenleg is folynak próbák, de most úgy látom, májusban nincs sok lehetőség a nyitásra” – magyarázta Czajlik.

Az Ifjú Szivek nem tervez már előadásokat, és Avignonba készül

A Ifjú Szivek Táncszínház sem tervez előadásokat pozsonyi székházukban.

„A székházunk most áll felújítás alatt, tehát ott biztosan nem tudunk előadást tartani - mondta a Paraméternek Hégli Dusán művészeti vezető.

– Vannak ugyan lekötött vidéki előadásaink, de ezek megszervezése a megrendelőkön múlik.” A társulat július 2-től ismét az Avignoni Fesztiválra készül, ahol 20 előadásuk lesz.

Lajos P. János