Kulturális elsősegély: 165 ezer eurót osztanak szét Dunaszerdahely megyéjének szervezetei között

2020. június 22. - 15:57 | Régió

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat létrehoz egy elsősegélyalapot a kultúra támogatására. Ennek keretében 165 000 eurót osztanak szét a megye fennhatósága alá tartozó kulturális szervezetek, valamint a független művészek között. Erről hétfőn tájékoztatott Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök.

Kulturális elsősegély: 165 ezer eurót osztanak szét Dunaszerdahely megyéjének szervezetei között
Illusztrációs felvétel: Cséfalvay Á. András

Viskupič az intézkedést azzal indokolta, hogy a koronaválság éppen a független művészeket sújtotta a legnagyobb mértékben. A támogatás legnagyobb részét, 100 000 eurót a független kulturális szereplők kapják, és a személyzeti költségek, a rezsiköltségek, a bérleti és egyéb díjak térítésére használhatják fel. A támogatásért pályázni kell, az odaítélés feltétele a régió kultúrájához való hosszú távú hozzájárulás.

40 000 eurós támogatást kapnak a megyei galériák, ebből az összegből kortárs szlovák képzőművészek műveit vásárolhatják fel. A megyei könyvtáraknak az önkormányzat 10 000 eurót fog utalni, ezt az összeget a kis, független könyvkiadók által kiadott művekre költhetik. A maradék 15 000 eurót a nagyszombati Ján Palárik Színház kapja.

TASR