Kulturális központtá alakítják át az egykori kolostort Rozsnyón

2020. július 11. - 08:13 | Régió

Péntektől fogadja a vendégeket a "Rajský dvor" kávézó Rozsnyón, a Bányászok terén, az egykori ferences kolostorban. Ezzel hivatalosan is megnyílt a Kláštor (Kolostor) kulturális-kreatív központ, közölte Tomáš Székely, a központot működtető Otvor dvor polgári társulás elnöke.

Kulturális központtá alakítják át az egykori kolostort Rozsnyón
Illusztráció

A kávézóban a tervek szerint különféle kulturális rendezvényeket, felolvasó esteket fognak tartani. Az objektumban a későbbiekben könyvesboltot, coworking központot, irodákat és kiállítótermet is akarnak nyitni. Az emeleten hostel típusú szálláshelyet létesítenének az aktivisták.

A történelmi épület felújítása 2016 novembere óta tart, a projektet közvetett támogatásokból finanszírozták. A kolostor épülete Rozsnyó város tulajdona, a polgári társulás 20 évre vette bérbe. A beruházások összegét a város beleszámolja a bérleti díjba. A kolostorban restaurátori, régészeti és építéstörténeti kutatást is végeztek.

A barokk-klasszicista stílusú ferences kolostort 1740-ben kezdték el építeni. A szerzetesek 1800-ban költözhettek be. Egészen 1950-ig maradtak itt, ebben az évben az akkori államhatalom az ún. barbár éjszakán elüldözte őket. Az épületben rövid ideig a bányászati igazgatóság, illetve az állami levéltár székelt, majd 1993-ig idősek otthonaként működött.

(MTI)

Címkék: Rozsnyó, Kláštor