Kultúrával az akadályok ellen – Megható pillanatokat élhettünk át Dunaszerdahelyen

2019. október 19. - 10:53 | Régió

Immár 14. alkalommal került megrendezésre a Kultúrával az akadályok ellen nevet viselő rendezvény pénteken, Dunaszerdahelyen, melynek szervezője a Velő Polgári Társulás, valamint a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ.

Kultúrával az akadályok ellen – Megható pillanatokat élhettünk át Dunaszerdahelyen
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

A kultúrház előcsarnokában számos egészségügyi segédeszközt láthattunk, melyek mind a testi fogyatékkal élők életét hivatottak megkönnyíteni. Ezeket az érdeklődők kipróbálhatták, valamint szakmai tanácsokat is kaptak a használatukat illetően.

„Minden évben arra törekszünk, hogy bemutassunk valami újat annak érdekében, hogy minél több megoldást kínálhassunk a fogyatékkal élőknek a mindennapi problémáik orvoslásához”

– kezdte Jarábik Imre, az esemény főszervezője.

Az előcsarnokban készenlétben állt néhány nővérke: vércukorszintet és vérnyomást mértek. Az esemény keretén belül továbbá megrendezésre került egy gyermekrajz-verseny. A versenyben lévő csodaszép alkotásokat az egész nap folyamán lehetőség volt megtekinteni, hiszen azok kiállításra kerültek.

Ahogy az esemény neve is mutatja, kultúrából sem volt hiány. Aki tegnap betért a dunaszerdahelyi művelődési ház színháztermébe, minden bizonnyal egy életre szóló emlékkel tért onnan haza. A fellépők megható pillanatokat okoztak, egy-egy produkció láttán szinte könny szökött az ember szemébe. Fogyatékkal, különféle korlátokkal élőket láthattunk a színpadon, azonban az őket érő nehézségeknek nyoma sem volt, mindannyiukból áradt az életvidámság.

Elsőként a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás táncosai mutatkoztak be a Pántlika zenekar és Petőcz Balázs közreműködésével. Őket mozgássérült tánccsoportok követték, így a Dance Club Danube, valamint a Gördülő Tánccsoport. Az utóbbi tagjai utolsó táncukhoz segítséget is kértek, melyet a közönség soraiban ülő gyermekek nagy örömmel fogadtak. Többen az első hívó szóra felszaladtak a színpadra és együtt táncoltak a fellépőkkel.

„Rendezvényünk célja a kezdetektől az, hogy felhívjuk a figyelmet a fogyatékkal élők nehézségeire, arra, hogy mire kellene fokozottan odafigyelni. Amíg valaki nem kerül bele egy ilyen helyzetbe, addig nem tudja, hogy ez mivel jár. Ezért hívunk meg minden alkalommal diákokat is, hogy találkozzanak mentálisan sérült, vagy épp a fogyatékkal élő társaikkal, annak érdekében, hogy lássák, ők ugyanolyan emberek, mint a többiek. Itt megtanulhatják azt is, hogyan tudnak segíteni ezen társaiknak.

Ez nem betegség, ez egy állapot, amin akkor tudunk javítani, ha közösen segítünk”

– fejtette ki Jarábik Imre.

SzC