Külügy: inkább szájmaszk, mint újból e-karantén

2020. július 13. - 11:31 | Belföld

Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára elképzelhetőnek tartja, hogy a járványügyi intézkedések szigorításának részeként inkább a szájmaszk viselését teszik kötelezővé, mintsem az e-karantén újbóli bevezetését.

Külügy: inkább szájmaszk, mint újból e-karantén
Facebook

Klus erről a kormány hétfői ülése előtti beszélt. Hozzátette azt is, mindent megtesznek, hogy az állami karantént ne kellene újra bevezetni.

"Ha ez lenne az első lépés, hogy ne kelljen újra bevezetni az állami karantént vagy e-karantént, akkor azt hiszem, hogy a polgárok is megértik" - mondta. A polgárokat minden országgal kapcsolatban tájékoztatni kell arról, hogy miként járjanak el" - jegyezte meg Klus, elismerve, hogy információs káosz alakult ki.

"Lehetséges, hogy vitát indítunk a sárga kategóriába tartozó országokról" - tette hozzá az államtitkár, megjegyezve, hogy Horvátországnak a zöld kategóriás besorolása továbbra is érvényes. Javasolta azonban, hogy Zágrábot és Eszéket kerüljék el az állampolgárok. Rámutatott arra is, hogy a horvátok hétfő óta szigorítják az országba való belépés szabályait.

Klus hangsúlyozta, hogy szigorú büntetések várnak azokra, akik figyelmen kívül hagyják a Szlovákiában alkalmazott intézkedéseket. "Ha valaki magas kockázatú országból érkezik, és mondjuk megfertőzi saját anyját, aki lélegeztetőgépre kerül, nincs a nyilvánosság elé tárva eléggé, hogy egy ilyen személy akár börtönbe is kerülhet, mert ez közveszély okozás" - szögezte le Klus.

TASR