A külügy visszautasítja az ukránok kiképzésével kapcsolatos találgatásokat

2022. január 18. - 16:05 | Belföld

A szlovák külügyminisztérium visszautasítja azokat a találgatásokat, hogy ukrán felkelőket képeznének ki Szlovákia területén – közölte a tárca kommunikációs osztálya. A The New York Times (NYT) című napilapra hivatkozva Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke beszélt az ukránok szlovákiai kiképzéséről.

A külügy visszautasítja az ukránok kiképzésével kapcsolatos találgatásokat
Ivan Korčok külügyminiszter (Fotó: TASR)

„Egyúttal felszólítjuk a szlovák politikusokat és az összeesküvés-elméleteket gyártókat, hogy konstruált sajtóértesülések és az USA-val kötendő együttműködéssel való riogatás helyett azzal foglalkozzanak, ami Szlovákia szempontjából valóban fontos, ez pedig közvetlen szomszédunk, Ukrajna szuverenitása és függetlensége” - áll a külügyminisztérium közleményében.

A tárca egyúttal felszólította Ficót, hogy világosan, ködösítés nélkül foglaljon állást az Ukrajna területi integritását fenyegető veszélyekkel kapcsolatban.

A Smer-SD elnöke a The New York Timesra hivatkozva azt állítja, hogy az ukrán felkelőknek nyújtott segítség része lehet a NATO keleti szárnyának tagállamaiban, konkrétan Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában tartott kiképzések. Az amerikai napilap kormányzati körökre hivatkozva írt erről. Fico nyilatkozata szerint az USA-val kötendő védelmi egyezmény része lehet az ukrán felkelők szlovákiai kiképzése.

(TASR)