A Külügyminisztérium elmondta, miről volt szó Blanár és Lavrov találkozóján

2024. március 2. - 19:59 | Belföld

Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén az orosz-ukrán béketárgyalások mielőbbi újrakezdését és a harcok befejezését kérte. Hozzátette, soha nem lett volna szabad megtörténnie annak, ami Ukrajnában megtörtént, szerepel a Külügyminisztérium nyilatkozatából.

A Külügyminisztérium elmondta, miről volt szó Blanár és Lavrov találkozóján
Juraj Blanár (TASR)

„Kommunikáció nélkül soha nem lesz diplomáciai megoldás a válságokra, diplomáciai megoldás nélkül pedig egyetlen háború sem ér véget” – mondta Blanár a találkozó után. Kifejtette az orosz diplomácia vezetőjének a szlovák kormány álláspontját is, miszerint az orosz-ukrán konfliktusnak nincs katonai megoldása.

„Tájékoztattam a szlovák kormány álláspontjáról is, amely az ENSZ Alapokmányában rögzített nemzetközi jog alapelveinek, így a tagországok területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartásán alapszik. Felszólítottam a béketárgyalások mielőbbi újrakezdésére és a harcok befejezésére” – mondta Blanár.

Blanár hozzátette: Szlovákia ellenzi mindenféle vasfüggöny létrehozását Oroszország és az Európai Unió között. „Olyan megoldásokat kell keresni, amelyek garantálják a biztonságot és a békét“ – tette hozzá. Biztosította Lavrovot arról is, hogy Szlovákia nem küld szlovák katonákat Ukrajnába.

TASR