A külügyminisztérium figyelmeztet: az omikron variáns miatt senki se utazzon ezekbe az országokba

2021. november 28. - 08:33 | Belföld

A külügyminisztérium nem tanácsolja Szlovákia állampolgárainak a dél-afrikai térségbe való utazást.

A külügyminisztérium figyelmeztet: az omikron variáns miatt senki se utazzon ezekbe az országokba
Fotó: TASR/AP

A tárca az újonnan megjelent omikron vírusvariáns miatt nem tartja tanácsosnak az utazást a Dél-afrikai Köztársaságba, Botswanába, Namíbiába, Lesothóba, Eswatinibe (az egykori Szváziföld), Mozambikba és Zimbabwébe. A minisztérium tájékoztatása szerint az ezekkel az országokkal kapcsolatos légijáratok jelentősen korlátozva vannak.

Az embereknek emellett az utazás előtti regisztrálást tanácsolják. Amennyiben valaki ezekben az országokban vészhelyzetbe kerül, hívhatja a pretóriai szlovák nagykövetség segélyhívóját, vagy a külügyminisztérium diplomáciai szolgálatát.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) felszólította az embereket, hogy aki az elmúlt 14 napban a koronavírus új omikron variánsa szempontjából potenciálisan veszélyeztetett országokban volt, haladéktalanul jelentkezzen az omikron@uvzsr.sk e-mail-címen. Ezek közé az országok közé sorolták Izraelt, Hongkongot és a Seychelle-szigeteket is.

Pénteken (november 26-án) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggasztó variánsnak” minősítette az újonnan felfedezett omikron variánst, más néven B.1.1.529-et.

Nem kizárt, hogy a delta variánshoz hasonlóan az omikron is egy veszélyesebb, gyorsabban terjedő változata a koronavírusnak.

A WHO megerősítette, hogy az első minta, amely bizonyította az omikron jelenlétét Dél-Afrikából származik. Európában az első ilyen esetet pénteken jelentették Belgiumban. Szombaton pedig már Csehországban és Németországban is bukkantak omikron variánssal fertőzött betegre.


(TASR/AP)