A külügyminisztérium tudni akar minden külföldi ingatlanvásárlásról Szlovákia területén

2021. október 8. - 08:15 | Belföld

Jogszabályi változások várhatók a külföldiek ingatlanvásárlásával kapcsolatosan. A változásokat a külügyminisztérium kezdeményezi az illetékes minisztériumokkal együttműködve.

A külügyminisztérium tudni akar minden külföldi ingatlanvásárlásról Szlovákia területén
Ivan Korčok külügyminiszter (Fotó: TASR)

Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter jelentette be, miután csütörtökön Ján Mrvával, a kataszteri hivatal elnökével tárgyalt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Juraj Tomaga, a külügyi tárca szóvivője.

Korčok tájékoztatása szerint Mrva a napokban utasítja valamennyi kataszteri hivatalt, hogy október 15-től tájékoztassák az illetékes állami hatóságokat, köztük a külügyminisztériumot is, ha külföldi tulajdonjogot jegyeznek be Szlovákia területén lévő ingatlanra.

Korčok a héten, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pozsonyi látogatása során hívta fel a figyelmet a mezőgazdasági földterületek és ingatlanok külföldi tulajdonjogával kapcsolatos problémára.

„Kedden azt mondtam, hogy a korrekt tájékoztatás elengedhetetlen a jó szlovák-magyar viszonyhoz, hogy ne a sajtóból értesüljünk bizonyos lépésekről. Említettem például, hogy Magyarország épületeket vásárolt Kassán vagy azt a speciális alapot, amely földterületeket vásárol a közép-európai országokban. Fontos, hogy rendet tegyünk néhány dologban, hogy az ilyen külföldi akciók ne állítsanak bennünket kész tények elé" - zárta a szlovák külügyminiszter.


(TASR)