Küszöbön a kettős állampolgárságot tiltó törvény enyhítése

2020. július 31. - 16:48 | Belföld

A Szlovák Belügyminisztérium pénteken tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az állampolgársági törvényt módosító javaslatot. Eszerint a szlovák felmenőkkel rendelkező személyek is igényelhetnének szlovák állampolgárságot. A törvény beterjesztői kilátásba helyezték a kettős állampolgárságot tiltó rendelkezés enyhítését is. A javaslat 2021. február 1-jével léphet hatályba.

Küszöbön a kettős állampolgárságot tiltó törvény enyhítése
TASR

A törvény felsorolja azokat a kivételes eseteket, amikor nem veszik el a szlovák állampolgárságot akkor sem, ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ilyen eset például, ha egy házastárs vagy kiskorú gyermek veszi fel a külföldi állampolgárságot, vagy ha valaki születésénél fogva jogosult rá. Felvehetné a másik ország állampolgárságát a szlovák megvonása nélkül az a személy is, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel, illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja. Ezt Peter Drábek, a belügyminisztérium állampolgárságért felelős osztályának igazgatója közölte pénteken.

Az újítás értelmében a Cseh Köztársaság állampolgárai az államnyelv ismerete nélkül is igényelhetnének szlovák állampolgárságot. Ilyen kivételt kapnának azok a külföldön élő szlovákok is, akik érvényes tanúsítvánnyal rendelkeznek.

A kormány lehetővé tenné azt is, hogy a standard európai alapelvekkel összhangban visszanyerhessék az állampolgárságukat azok a személyek, akik a jelenleg érvényben lévő törvény miatt veszítették el azt. A javaslat kimondja, hogy azok, akik elveszítették a szlovák állampolgárságukat, már nem a belügyminiszter által meghatározott kivétel alapján igényelhetik azt vissza, hanem standard eljárás keretében, anélkül, hogy regisztráltatniuk kellene magukat az idegenrendészeten.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter rámutatott: a kormányprogramban a kabinet elkötelezte magát, hogy lehetővé fogja tenni a hosszabb ideje egy másik ország területén lakó szlovák állampolgárok számára a kettős állampolgárságot. Emellett a külföldön élő szlovákok esetében egyszerűsödni fognak az állampolgárság megszerzésének feltételei.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt Robert Fico (Smer-SD) első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák törvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

TASR