KUTATÁS: Néhány kérdés arról, hogyan befolyásolja magyarságodat a környezeted!

2019. szeptember 13. - 14:51 | Kultúra

A régiót nemcsak a tér határozza meg, hanem az idő és a történelem: egy adott térben az ott zajló társadalmi és gazdasági folyamatok hatására minden régió alakul, változik. A régiók tehát állandóan változnak, születnek, átalakulnak, sikeresek lesznek, majd elbuknak. Következésképpen a társadalom regionális felfogása is folyamatosan változik.

KUTATÁS: Néhány kérdés arról, hogyan befolyásolja magyarságodat a környezeted!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Ahogy folyamatosan változik az egyének nemzeti identitástudata is, ugyanis az egy igen bonyolult folyamat eredménye, mivel az nem születik az emberrel, a nemzeti identitás egy élő és formálódó folyamat eredménye. Mindenki embernek születik, majd a szocializáció során környezeti hatások különböző tényezőinek köszönhetően kialakul, a környezeti hatások következtében állandóan változik, egyszer erősödik, egyszer gyengül.

2021-ben népszámlálás lesz Szlovákiában, ahol a szlovákiai magyar közösség lélekszáma megmérésre kerül, s annak tükrében aztán a szlovákiai magyarok hétköznapjai jelentősen változhatnak (pl. számos nyelvi jog a lakónépességen belüli arányszámhoz van kötve).

Ennek kapcsán Lelkes Gábor, dunaszerdahelyi közgazdász és régiófejlesztő egy kutatás keretében azt vizsgálja, hogy a szlovákiai magyarok nemzeti identitása a gazdasági és szociális környezet függvényében miként változik. A nemzeti identitás, mint egy élő és formálódó folyamat hogyan nyilvánul meg a szlovákiai magyarok hétköznapjaiban, befolyásolja e azt a földrajzi fekvés, a falvak és városok gazdasági fejlettsége, az életmód. A kutatás eredményeképpen kirajzolódik majd egy kép arról, hogy az identitás és a magyar nyelv használata, a gazdasági és a migrációs folyamatok milyen jellegben vannak jelen a szlovákiai magyarok életében.

Amennyiben szeretne bekapcsolódni az anonim kutatásba, a kérdőív elérhető:

ITT


A kutatást a Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Cukrová 14, 811 08 Bratislava, www.kultminor.sk) támogatja.