A kutatók kiszámították: ennyi szlovákiai ember halálát okozhatja a koronavírus

2020. április 10. - 07:56 | Belföld

Az amerikai Seattle-ben lévő The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) kutatói részletes modellt dolgoztak ki arról, hogy milyen következményekkel járhat a koronavírus-járvány a világ egyes országaiban.

A kutatók kiszámították: ennyi szlovákiai ember halálát okozhatja a koronavírus
Fotó: TASR

Az amerikai kutatók számításai szerint

Szlovákiában 251 ember halálát okozhatja a koronavírus-járvány, április 17. és május 8. között pedig átlagosan napi 7-10 elhalálozással lehet számolni.

Természetesen becslésekről van szó, a helyzet teljesen másként is alakulhat. Az IHME szerint az európai országok közül Nagy-Britanniában lehet a legtöbb elhalálozás 66 ezerrel.

A számítások Olaszországnak 20 ezer, Spanyolországnak 19 ezer, Franciaországnak 15 ezer, Németországnak pedig megközelítőleg 9 ezer halálos áldozatot jósolnak.

A kutatók szerint Csehországban a koronavírus halálos áldozatainak száma meghaladhatja a 400-at, miközben az országban a legnehezebb napokra a húsvéti ünnepek alatt számíthatnak.

Az amerikai kutatók a számításaik során figyelembe vették a jelenleg rendelkezésre álló adatokat, köztük az elhalálozások számát, az igazolt fertőzések számát, az életbe lépett intézkedések típusát és gyakoriságát, valamint az adott ország kórházainak kapacitását.


(Cas.sk)