Kutatók szerint a német energiaszoltáltató felelős lehet egy perui gleccser olvadásáért

2021. február 6. - 19:48 | Tech

Felelős lehet a német RWE áramszolgáltató a perui Palcaraju gleccser olvadásáért, erőművei ugyanis hozzájárulnak a globális felmelegedéshez - állapították meg kutatók, bizonyítékot szolgáltatva egy jelenleg zajló klímaperhez.

Kutatók szerint a német energiaszoltáltató felelős lehet egy perui gleccser olvadásáért
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Saul Luciano Lliuya perui farmer Huaraz városában, a Palcaraju gleccser alatt él, mely miatt a közeli Palcacocha-tó vízszintje veszélyesen magasra emelkedett. A férfi 2015-ben beperelte az RWE német áramszolgáltatót a globális felmelegedés előmozdításában játszott szerepéért.

Lliuya azzal érvel, hogy részben az RWE szénerőműveinek üvegházhatásúgáz-kibocsátása okolható a gleccserek olvadásáért, ami miatt áradás fenyegeti az otthonát.

Az ügyet a németországi Hamm regionális bírósága fogadta be 2017-ben.

A bíróság bizonyítékot keres arra, hogy az RWE erőművei kimutathatóan hozzájárulnak- e a globális felmelegedéshez és következésképpen a gleccserolvadáshoz, illetve hogy ez fenyegeti-e Lliuya otthonát.

A farmer ügyét új bizonyítékokkal támogathatja a Nature Geoscience című tudományos lapban az Oxford Egyetem és a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói által bemutatott tanulmány.

"A gleccser drámai módon veszélyeztetett. Elemzésünk alátámasztja azt a tényt, hogy a gleccser zsugorodása az iparosodás korát jellemző emberi tevékenység hatása miatt következik be"

- mondta Gerard Roe, az UW kutatója.

Ettől az időszaktól, tehát az 1880-as évektől kezdve a Palcaraju gleccser hossza mintegy 4,5 kilométerről 2 kilométerre csökkent a régiót jellemző magasabb hőmérséklet miatt.

Az UW által kifejlesztett technika használatával a szakértők megvizsgálták a hőmérséklet lokális emelkedése - mely 1880 óta 1 Celsius-fokos emelkedést jelent - és a gleccser hosszú távú zsugorodása és olvadása közötti kapcsolatot. A gleccserolvadás hatására növekedett meg a Palcocoha-tó.

"Azt találtuk, hogy az embernek az üvegházhatású gázok által klímára kifejtett hatása felelős virtuálisan mindazért a felmelegedésért, mely a régióban megfigyelhető"

- mondta Rupert Stuart-Smith, a tanulmány vezető szerzője.

A Palcocoha-tó 1941-es áradása legalább 1800 emberéletet követelt. Az UW és az Oxford közlése szerint ez volt a klímaváltozás egyik legkorábbi olyan halálos kimenetelű következménye, amelyet a világon azonosítottak.

(MTI)

Címkék: gleccser