A kutyakiképzés fortélyai, avagy irány a kutyasuli! (VIDEÓ)

2019. július 16. - 07:26 | Régió

Az iskola szó hallatán mindenkinek azonnal a klasszikus értelemben vett osztályterem jut az eszébe, tele padokkal és székekkel. Iskolába azonban nemcsak a gyerekek, de a család kedvencei, a kutyusok is járhatnak. Bár elsőre kicsit talán furán hangzik, de bizony, kutyaiskolába járni igencsak hasznos! Minderről két fiatal csallóközi kutyakiképzővel, Bindics Barnabással és Stanko Peterrel beszélgettünk.

A kutyakiképzés fortélyai, avagy irány a kutyasuli! (VIDEÓ)
Fotók: Tóth Tamás - további képekért kattints!

A srácokat meglátogattuk egy csoportos órájukon, hogy megnézzük, hogyan is néz ki mindez a valóságban. A következő kisvideóban az ott látott érdekes pillanatokat mutatjuk meg, valamint hasznos tudnivalók hangzanak el a kutyakiképzőktől.

Barnabás elmondta, egy foglalkozás során a kutyákkal az ő szintjükön kommunikálnak.

„A legtöbben kicsi, négylábú, szőrös emberkékként gondolunk rájuk. Ennél nagyobb hibába azonban nem is eshetnénk! Latin megnevezése Canis familiaris. Tudományosan bebizonyított tény, hogy a szürkefarkastól származik.

A farkast körülbelül 15 ezer évvel ezelőtt háziasítottuk. Ennek az időintervallumnak az eredménye, hogy mára közel ötszáz kutyafaj él a világon. Alaptulajdonságokban szinte mind megegyeznek, így ugyanazzal a módszerrel taníthatjuk őket. Bár azonos módszerrel oktatunk, mindig individuálisan, az igényeknek megfelelően kell hozzáállnunk a gazdikhoz és kedvenceikhez”- emelte ki.

Peter hangsúlyozta, a kutyakiképzés első fázisa rólunk, emberekről szól: a gazdiknak először meg kell ismerniük a kutyatartás és -kiképzés alapjait.

Az ebek körülbelül egy 2-3 éves gyermek értelmi szintjén vannak. 15-30 közötti hangjelük van, azonban a testükkel sokkal több jelet alkalmaznak. Ebből kifolyólag, első körben a kutya testbeszédével ismertetik meg a gazdikat. Megtudtuk, a fülek, a farok és a testtartás a kifejezetten árulkodó jelek közé tartozik.

„Ha egy kutyus előremeredő fülekkel, egészen a háta mögé felkunkorodó farokkal és feszes izomtartásban áll, az dominanciát jelez. A kutya igényli, hogy vezessék, mely vezetést tőlünk kell megkapnia. Amennyiben ezt nem tesszük meg, megteszi maga az eb, vagyis ő fog terelgetni bennünket, s nem pedig fordítva” - húzták alá.

A kutyák érintés útján kommunikálnak. Ha fogával odacsíp, odaharap, nem akar fájdalmat okozni, csupán ezzel akar irányítani bennünket. Mivel nekünk nincs védelmet nyújtó bundánk, ezzel kisebb, vagy akár nagyobb sérüléseket is okozhatnak. Éppen ezért, az összes családtagnak magasabb pozícióban kell elhelyezkednie, mint amilyenben a kutya van.

A kutyakiképzés két alapmódszere a jutalom és a büntetés. Barnabás és Peter az előzőt részesíti előnyben, az utóbbit csupán körülbelül 20%-ban alkalmazzák. A büntetés módja nem más, mint a pórázrántás, mely nem okoz sérülést, sem pedig fájdalmat.

Szlávik Cyntia/tt