A kutyusnak is kell útlevél!

2019. július 9. - 12:21 | Belföld

Küldöldi utazáshoz a kutyáknak, macskáknak vagy a vadászgörényeknek érvényes állatútlevélre van szükségük - figyelmezteti a Szlovák Állatorvosi Kamara (KVLSR) azokat, akik házi kedvenceikkel együtt indulnának nyaralni.

A kutyusnak is kell útlevél!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az állatútlevelet az okmány kiadására jogosult állatorvos adja ki. Az érintett állatnak az európai normákat teljesítő mikrocsippel kell rendelkeznie, és az állat azonosításához szükséges 15 számjegyű kódot az illetékes állatorvosnak be kell táplálnia a kisállatok központi nyilvántartásába.

Ahhoz, hogy kis kedvenceink velünk tarthassanak az EU-tagállamokba, érvényes veszettség elleni oltással is rendelkezniük kell. Ez alól mentességet élveznek azok a három hónapnál fiatalabb, útlevéllel rendelkező állatok, amelyek még nem léptek kapcsolatba olyan vadon élő állatokkal, amelyek fertőzésveszélynek lehetnek kitéve. A kivétel abban az esetben is érvényes, amennyiben ezek a fiatal állatok anyjukkal utaznak.

Egyes légi- vagy autóbusz-társaságok további dokumentumokat, például állatorvosi igazolást is kérhetnek arról, hogy a kisállat egészségügyileg alkalmas az utazásra. Több európai ország - Nagy-Britannia, Írország, Málta, Finnország - pedig megköveteli, hogy a házi kedvencek legfeljebb 120 órával az országba történő belépés előtt az echinococcosis elnevezésű betegség ellen legyenek kivizsgálva.

(TASR/para)