Küzdenek a sürgősségi rendelők megmaradásáért az önkormányzatok, de várhatóan többet is bezárnak

2023. június 8. - 13:41 | Belföld

Az egészségügyi tárca kitart amellett, hogy a kórházi hálózat reformjának keretében gyermek sürgősségi ambulanciákat és szülészeteket kell megszüntetni – közölte a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS). A társulás ezután a pártokkal akar tárgyalni.

Küzdenek a sürgősségi rendelők megmaradásáért az önkormányzatok, de várhatóan többet is bezárnak
Fotó: TASR - illusztráció (Radovan Stoklasa)

„Nem jutottunk közös nevezőre” – jelentette ki Jozef Božik, a ZMOS elnöke, miután szerdán (június 7.) tárgyalt Michal Palkovič egészségügyi miniszterrel. Leszögezte, a ZMOS továbbra is ellenzi ezt a reformtervet, mert egyes régiókban veszélybe sodorja az egészségügyi ellátást.

A társulás ezért még a parlamenti választás előtt tárgyalni akar azokkal a pártokkal, amelyek várhatóan átlépik az 5 százalékos bejutási küszöböt. „Meg akarjuk győzni őket, hogy a szóban forgó kórházi osztályok megmaradása rendkívül fontos az érintett városok számára. Azt is kérni fogjuk, hogy ott, ahol hajlandók ügyeletet vállalni az orvosok, maradjon meg a sürgősségi ellátás” - tette hozzá Božik.

A ZMOS ugyanakkor üdvözli, hogy javult a kommunikáció az egészségügyi tárcával. „Felkínálták, hogy a társulásunk tagokat jelölhet egyes minisztériumi bizottságokba, ezáltal legalábbis gyorsabban jutunk hozzá a minket érintő információkhoz, és a ZMOS eredményesebben védheti az önkormányzatok érdekeit” – mondta Božik.

A minisztériumi javaslat értelmében három fázisban hajtják végre a gyermek sürgősségi ellátás szűkítését. Az ok a túlterheltség, kevés a gyerekorvos. Emellett a kórházi hálózat reformja keretében a terv szerint öt szülészetet szüntetnek meg.


(TASR)